Inhoudsopgave:

Sportvoorzieningen

Een hulpmiddel of aanpassing aanvragen via uw zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt een hulpmiddel dat een lichaamsdeel vervangt of het lichaam ondersteunt. Bijvoorbeeld een prothese, orthese, loopframe of loopfiets.
Vraag deze aan bij uw eigen zorgverzekeraar.

Een hulpmiddel lenen bij een uitleenservice

Wilt u een (nieuwe) sport uitproberen? Dan kunt u tijdelijk een sporthulpmiddel lenen. Dat kan via de uitleenservice via Uniek Sporten Uitleen. De gemeente geeft subsidie aan deze organisatie. Meer informatie vindt u op de website Unieksporten.

Een hulpmiddel of aanpassing kopen met geld van een fonds

Er zijn verschillende fondsen die geld geven voor ondersteuning bij sport. Meer informatie vindt u op de website Gehandicaptensport en Uniek Sporten. Bijvoorbeeld over: Fonds Gehandicaptensport, Stichting Het Gehandicapte kind, Fonds Kind en Handicap, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Foppe Fonds, Dirk Kuyt Foundation, Esther Vergeer Foundation, Johan Cruyff Foundation.

Een sportvoorziening aanvragen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wilt u samen met anderen sporten bij een vereniging of club? Dan krijgt u mogelijk een geldbedrag voor een sportvoorziening vanuit de Wmo. U krijgt maximaal € 3.000 voor een periode van 3 jaar. Daarmee koopt u een sporthulpmiddel of een aanpassing om deel te nemen aan 1 sport naar keuze. Bijvoorbeeld een sportrolstoel, runnersblades, een (vastframe)handbike, een sport-orthese of een sport-prothese. Geef hiervoor een melding door aan de gemeente Leeuwarden.

Hoe geef ik een melding door?

Geef uw melding digitaal door (u heeft DigiD nodig). Kunt of wilt u niet digitaal doorgeven? Download het Meldingsformulier Wmo en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis.

Hoe gaat het verder?

Een medewerker van de gemeente belt u binnen 6 weken na ontvangst van uw melding. De medewerker wil eerst graag meer weten over uw situatie. Dit kan met een telefonisch gesprek of een gesprek bij u thuis. Samen wordt naar een oplossing gezocht. De gemeente laat u binnen 2 weken na het gesprek weten of u een sportvoorziening krijgt. Voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

 

Als er veel meldingen tegelijk zijn, kan het iets langer duren. Dat laat de gemeente u dan weten.

Vervoer naar trainingen en wedstrijden

Sporters met een ernstige lichamelijke beperking die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen vervoer krijgen via Special Heroes Nederland. Meer informatie vindt u op de website Stichting Special Heroes.

Sporten bij een vereniging

Er zijn verschillende verenigingen waar u (ook) met een beperking kunt sporten. Vind een sport(vereniging) via de website Uniek Sporten. Binnen onze gemeente kunt u bijvoorbeeld:

• Sporten voor gehandicapten bij sportvereniging DOV.
• Sporten voor mensen met een verstandelijk beperking bij Spelend Sporten Leeuwarden.
• Sporten bij ‘Hartsportvereniging Leeuwarden’.
Drempelloos sporten.
• Framerunning bij Atletiekvereniging Lionitas.
• Voetballen (G-team) bij Blauw Wit 34.
• Korfballen (G-team) bij Korfbalvereniging Leeuwarden.
• Zeilen bij watersportvereniging Frisia.

Andere mogelijke oplossingen

Meer informatie over de Wmo vindt u op pagina Wmo. Bijvoorbeeld informatie over: