Inhoudsopgave:

Verschil tussen een gewone fiets en een bijzondere (aangepaste) fiets

Een gewone fiets

Een gewone fiets is een fiets die niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking (handicap). Een gewone fiets is bijvoorbeeld een elektrische fiets, een fiets met hulpmotor, een fiets met een lage instap, een ligfiets, een bakfiets, een fietskar, tandem en een aanhangfiets. Deze zijn gewoon te koop. En koopt u dus zelf.

Een bijzondere (aangepaste) fiets

Een bijzondere fiets is een fiets die speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking (handicap). Of een fiets die speciaal aangepast is voor iemand met een beperking. Een bijzondere (aangepaste) fiets is bijvoorbeeld een driewielfiets of een (aankoppelbare) handbike.

Heeft u een bijzondere (aangepaste) fiets nodig?

Woont u in een zorginstelling?

Bijvoorbeeld een verpleeghuis of instelling voor gehandicaptenzorg? Betaalt u hiervoor geen woonkosten zoals huur, gas, water, elektrisch? Vraag een bijzondere (aangepaste) fiets aan bij het Zorgkantoor Friesland.

Bijzondere (aangepaste) fiets nodig om naar uw werk of onderwijs te gaan?

Vraag een bijzondere (aangepaste) fiets aan bij het UWV.

Bijzondere fiets nodig voor andere situaties?

Dan kunt u mogelijk een bijzondere fiets krijgen vanuit de Wmo. Geef hiervoor een melding door aan de gemeente Leeuwarden.

Hoe geef ik een melding door aan de gemeente Leeuwarden?

Wanneer hoor ik meer?

Binnen 6 weken wordt u gebeld door een medewerker van de gemeente Leeuwarden. De gemeente wil eerst graag meer weten over uw situatie. Dit kan door een telefonisch gesprek of een gesprek bij u thuis.

 

Samen met u wordt gekeken naar uw situatie en welke oplossingen er zijn. Daarna bepaalt de gemeente of u in aanmerking komt voor een voorziening vanuit de Wmo (bijvoorbeeld een bijzondere fiets). Voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

 

Na het gesprek ontvangt u binnen 2 weken een antwoord. Soms zijn er erg veel aanvragen voor een voorziening vanuit de Wmo. Dan kan het iets langer duren. De gemeente Leeuwarden laat u dit dan weten.

Andere mogelijke oplossingen

Meer informatie over de Wmo vindt u op pagina Wmo. Bijvoorbeeld informatie over:

Heeft u andere vragen?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.