Inhoudsopgave:

Verschil tussen een gewone fiets en een bijzondere (aangepaste) fiets

Een gewone fiets

Een gewone fiets is een fiets die niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking (handicap). Een gewone fiets is bijvoorbeeld een elektrische fiets, een fiets met hulpmotor, een fiets met een lage instap, een ligfiets, een bakfiets, een fietskar, tandem en een aanhangfiets. Deze zijn gewoon te koop. En koopt u dus zelf.

Een bijzondere (aangepaste) fiets

Een bijzondere fiets is een fiets die speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking (handicap). Of een fiets die speciaal aangepast is voor iemand met een beperking. Een bijzondere (aangepaste) fiets is bijvoorbeeld een driewielfiets of een (aankoppelbare) handbike.

Heeft u een bijzondere (aangepaste) fiets nodig?

Woont u in een zorginstelling?

Bijvoorbeeld een verpleeghuis of instelling voor gehandicaptenzorg? Betaalt u hiervoor geen woonkosten zoals huur, gas, water, elektrisch? Vraag een bijzondere (aangepaste) fiets aan bij het Zorgkantoor Friesland.

Bijzondere (aangepaste) fiets nodig om naar uw werk of onderwijs te gaan?

Vraag een bijzondere (aangepaste) fiets aan bij het UWV.

Bijzondere fiets nodig voor andere situaties?

Dan kunt u mogelijk een bijzondere fiets krijgen vanuit de Wmo. Geef hiervoor een melding door aan de gemeente Leeuwarden.

Hoe geef ik een melding door?

Geef uw melding digitaal door (u heeft DigiD nodig). Kunt of wilt u niet digitaal doorgeven? Download het Meldingsformulier Wmo en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis.

Hoe gaat het verder?

Een medewerker van de gemeente belt u binnen 6 weken na ontvangst van uw melding. De medewerker wil eerst graag meer weten over uw situatie. Dit kan met een telefonisch gesprek of een gesprek bij u thuis. Samen wordt naar een oplossing gezocht. De gemeente laat u binnen 2 weken na het gesprek weten of u een bijzondere (aangepaste) fiets krijgt. Voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

 

Als er veel meldingen tegelijk zijn, kan het iets langer duren. Dat laat de gemeente u dan weten.

Andere mogelijke oplossingen

Meer informatie over de Wmo vindt u op pagina Wmo. Bijvoorbeeld informatie over:

Heeft u andere vragen?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.