Inhoudsopgave:

Heeft u een woonvoorziening nodig?

U kunt zelf een woonvoorziening kopen

Veel woningaanpassingen of hulpmiddelen in huis zijn gewoon voor iedereen te koop in de winkel. Deze kunt u niet via de gemeente krijgen, maar kunt u zelf kopen. Bijvoorbeeld: een muurbeugel, drempelhulp, verhoogde toiletbril, douchestoel, antislip badmat of een sta-op-stoel.

U kunt verhuizen naar een geschikte woning

Vaak is verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een woning die speciaal gebouwd is voor ouderen of mensen met een handicap een goede oplossing.

U kunt geld lenen om zelf uw woning aan te passen

Met een verzilverlening kunt u uw woning aanpassen om er langer, veilig en prettig te kunnen blijven wonen. Denk aan een aanpassing in de badkamer, een slaapkamer op de begane grond of aanpassingen voor de toegang van de woning of tuin. Met deze lening is het ook mogelijk om de woning te verduurzamen. Denk hierbij aan dubbel glas en isolatie van het dak of de vloer. De verzilverlening is een hypothecaire lening, die u alleen kunt afsluiten als er een overwaarde is op uw woning. Meer informatie vindt u op de pagina Verzilverlening.

U kunt ondersteuning vragen vanuit de Wet langdurige zorg.

Heeft u vanwege een ziekte of aandoening dag en nacht zorg of toezicht nodig?
Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor zorg bij u thuis of een verblijf in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Vraag Wlz-zorg aan bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

Is dit geen oplossing voor u?

Dan kunt u mogelijk een woonvoorziening krijgen vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld een traplift, plafondlift of tillift. Of een aanpassing van toilet, douche of keuken. Geef hiervoor een melding door aan de gemeente Leeuwarden.

Hoe geef ik een melding door aan de gemeente Leeuwarden?

Wanneer hoor ik meer?

Binnen 6 weken wordt u gebeld door een medewerker van de gemeente Leeuwarden. De gemeente wil eerst graag meer weten over uw situatie. Dit kan door een telefonisch gesprek of een gesprek bij u thuis. Samen met u wordt gekeken naar uw situatie en welke oplossingen er zijn. Daarna bepaalt de gemeente of u in aanmerking komt voor een voorziening vanuit de Wmo (bijvoorbeeld een woonvoorziening). Voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

 

Na het gesprek ontvangt u binnen 2 weken een antwoord. Soms zijn er erg veel aanvragen voor een voorziening vanuit de Wmo. Dan kan het iets langer duren. De gemeente Leeuwarden laat u dit dan weten.

Andere mogelijke oplossingen

Heeft u andere vragen?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.