Inhoudsopgave:

Heeft u een woonvoorziening nodig?

Een woonvoorziening kopen

Veel woningaanpassingen of hulpmiddelen in huis zijn te koop in de winkel. Deze kunt u niet via de gemeente krijgen. Bijvoorbeeld: een muurbeugel, drempelhulp, verhoogde toiletbril, douchestoel, antislip badmat, badplank of een sta-op-stoel.

Verhuizen naar een geschikte woning

Vaak is verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een woning die speciaal gebouwd is voor ouderen of mensen met een handicap een goede oplossing.

Geld lenen om zelf uw woning aan te passen

Met een verzilverlening kunt u uw woning aanpassen om er langer, veilig en prettig te kunnen blijven wonen of te verduurzamen. Denk aan een aanpassing in de badkamer, een slaapkamer op de begane grond of aanpassingen voor de toegang van de woning of tuin. Meer informatie vindt u op de pagina Verzilverlening.

Ondersteuning vanuit de Wet langdurige zorg

Heeft u vanwege een ziekte of aandoening dag en nacht zorg of toezicht nodig?
Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor zorg bij u thuis of een verblijf in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Vraag Wlz-zorg aan bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

Een woonvoorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Zijn er voor u geen andere oplossingen? Dan kunt u mogelijk een woonvoorziening krijgen vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld een traplift, plafondlift of tillift. Of een aanpassing van toilet, douche of keuken. Geef hiervoor een melding door aan de gemeente Leeuwarden.

Hoe geef ik een melding door?

Geef uw melding digitaal door (u heeft DigiD nodig). Kunt of wilt u niet digitaal doorgeven? Download het Meldingsformulier Wmo en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis.

Hoe gaat het verder?

Een medewerker van de gemeente belt u binnen 6 weken na ontvangst van uw melding. De medewerker wil eerst graag meer weten over uw situatie. Dit kan met een telefonisch gesprek of een gesprek bij u thuis. Samen wordt naar een oplossing gezocht. De gemeente laat u binnen 2 weken na het gesprek weten of u een woonvoorziening krijgt. Voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage. Als er veel meldingen tegelijk zijn, kan het iets langer duren. Dat laat de gemeente u dan weten.

Andere mogelijke oplossingen

Meer informatie over de Wmo vindt u op pagina Wmo. Bijvoorbeeld informatie over:

Heeft u andere vragen?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.