Inhoudsopgave:

Uitnodiging: Bouw mee aan de toekomst van Spoordok!

30 november van 15.00 tot 21.00 uur
Stationskwartier (Snekertrekweg 1) Leeuwarden

 

In de toekomst is het Spoordok een nieuwe leefomgeving waar u kunt wonen, werken, recreëren en misschien wel kunt studeren en winkelen. Samen met eigenaren – en met bijdragen uit de samenleving – maakten we al de Gebiedsvisie Spoordok.

Nu zetten we de volgende stap: het maken van een ontwikkelkader waarin we de plannen verder uitwerken. Hierbij hebben we de input van u als toekomstige bewoner, student, ondernemer, deskundige, cultuurliefhebber of bezoeker wederom hard nodig!

Daarom nodig ik u van harte uit voor de inloopbijeenkomst Grensverleggend Spoordok op woensdag 30 november in het Stationskwartier in Spoordok. Bouwt u mee aan de toekomst van Spoordok?

 

Wethouder Hein de Haan


Programma

15.00-21.00 uur: informatiemarkt Grensverleggend Spoordok
Op deze dag delen de gemeente en het ontwerpteam van ZUS en Vakwerk de plannen van Spoordok tot nu toe. Wij zijn vooral benieuwd naar uw mening!

 

Denk aan thema’s en vragen, zoals:

 • Mobiliteit:
  Is er nog plek voor de auto in Spoordok? Op welke manier denkt u zich in de toekomst te verplaatsen?
 • Openbare ruimte:
  Voor welke activiteiten van bewoners en bezoekers moet er in de buitenruimte plek komen?
 • Wonen en gebouwen:
  Welke soorten woningen en welke soorten gebouwen voor bijvoorbeeld bedrijven, cultuur en horeca wilt u zien?
 • Duurzaamheid:
  Hoe wilt u als u hier in de toekomst woont bijdragen aan een circulaire en klimaat adaptieve stad die klaar is voor de toekomst?
 • Identiteit:
  Hoe wilt u samen leven in Spoordok?

 

Op een grote maquette kunt u aangeven hoe u het Spoordok van de toekomst ziet onder het genot van een vers kopje koffie. Kom langs tussen 15.00 en 21.00 uur op een moment dat het u past!


17.30 uur: presentatie van de plannen door Francesco Veenstra en Kristian Koreman

Om 17.30 uur geven Francesco Veenstra en Kristian Koreman een toelichting op het eerste concept ontwerp. Aansluitend is er tijd voor gesprek met hen en wethouder Hein de Haan en bezoekers van de inloopbijeenkomst.

Veenstra en Koreman zijn vanuit Vakwerk en ZUS betrokken bij de ruimtelijke uitwerking van Spoordok. Beiden hebben ruime ervaring bij vergelijkbare gebiedsontwikkelingen in het land. Veenstra is naast architect bij Vakwerk Architecten ook Rijksbouwmeester.

Stappen: samen Spoordok maken

De ontwikkeling van Spoordok kost tijd en vindt niet van de één op de andere dag plaats. We hebben elkaar de aankomende jaren hard nodig om van Spoordok werkelijkheid te maken. Samen met eigenaren, deskundige partners en de samenleving. Spoordok maken we samen!

Gebiedsvisie (afgerond)

Gebiedsregisseurs Gemeente Leeuwarden en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling werkten samen met onder andere grondeigenaren en adviesbureaus ZUS en SITE aan de gebiedsvisie voor Spoordok. ‘Spoordok Leeuwarden, een inspiratiedocument’ was voor deze visie de basis. De gebiedsvisie is eind 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

 

 

Tijdens het evenement Grensverleggend Spoordok in september en oktober 2021 konden inwoners Spoordok ontdekken en proeven. En vooral meedenken over de toekomst van Spoordok. Dat kon tijdens een expo in winkelcentrum Zaailand, door online vragen te beantwoorden, mee te wandelen door het gebied en door mee te praten tijdens een online tafelgesprek onder leiding van journaliste en voormalig profwielrenster Marijn de Vries. De informatie die werd opgehaald is verwerkt in de gebiedsvisie.

 

 

Ontwikkelkader (actueel)

De gemeente werkt samen met de eigenaren en een ontwerpteam van ZUS en Vakwerk aan de volgende stap: het ontwikkelkader Spoordok. Hierin werken we de deelgebieden, de stedenbouwkundige kaders en het programma verder uit. Daarna kunnen de daadwerkelijk plannen worden opgesteld en planologische procedures worden gestart.

Nu vragen we de samenleving opnieuw om mee te bouwen aan Spoordok tijdens het evenement op 30 november 2022 in het Stationskwartier. Bekijk het programma op deze pagina.

Over Project Spoordok

Spoordok ligt vlakbij het station, tegen de binnenstad aan en tussen het spoor, de Harlingervaart, het Stephensonviaduct en het gebouw van Rijkswaterstaat. Door de centrale ligging biedt het Spoordok economische en ruimtelijke kansen.

De herontwikkeling van Spoordok draagt bij aan de grote opgaven waar Leeuwarden, de provincie en het land voor staat. Denk aan onderwerpen zoals het klimaat, biodiversiteit, energie, mobiliteit, woningbehoefte en economische ontwikkeling. Bij woningbouw in Spoordok, zijn betaalbaarheid, duurzaamheid en circulair bouwen belangrijke onderwerpen.

 

 

Onderdeel van Spoorzone Leeuwarden

Acht projecten en locaties dwars door Leeuwarden heen vormen samen Spoorzone Leeuwarden. In Spoorzone Leeuwarden gaan wonen, werken en een duurzame inrichting van het openbare gebied hand in hand met grote kansen voor verbeteringen in het spoor. De acht projecten van Spoorzone Leeuwarden zijn Mobiliteitshub Werpsterhoeke, Middelsee, Spoorbrug Van Harinxma, Zwettehaven, Spoordok, Media en Innovatiecampus (MICA), Spoor Leeuwarden-Groningen op -1 en de Merodestraat.

Aanmelden nieuwsbrief en contact

Wilt u de digitale nieuwsbrief over Spoordok automatisch ontvangen? Vul dan uw gegevens in en meld u aan.

 

Heeft u vragen over project Spoordok? Of wilt u meer weten? Neem gerust contact op via spoordok@leeuwarden.nl