- Lening voor rijksmonumentaal pand
Als eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis komt u in aanmerking voor een lening met lage rente (met een minimum van 1,5%) van de Rijksoverheid. Meer over de Restauratiefonds-hypotheek leest u op de website van Restauratiefonds.
- Subsidie en lening voor overige rijksmonumenten
Voor een rijksmonument dat geen woonhuis is zoals een pakhuis, boerderij, kerk, kantoor- of fabrieksgebouw, is er een instandhoudingssubsidie. Deze subsidie is bedoeld om het rijksmonument in goede staat te houden en wordt over een periode van 6 jaar uitgekeerd. De voorwaarden vindt u op de website van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
U kunt in plaats van subsidie ook kiezen voor een lening met een lage rente via het Restauratiefonds.
- Lening voor gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden
Voor een gemeentelijk monument komt u in aanmerking voor een lening uit het Leeuwarder Restauratiefonds. Dit kan ook als u een beeldbepalend pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht heeft. De lening uit het Leeuwarder Restauratiefonds is een hypotheek met een lage rente (met een minimum van 1,5%) waarmee de kosten van restauratie of onderhoud (deels) kunnen worden gefinancierd.
Meer informatie vindt u in de folders "Leeuwarder Restauratiefonds" en "Ervaringen met het Leeuwarder Restauratiefonds"
- Subsidie voor monumenten én niet-monumenten (geen woonhuizen)
De provincie Fryslân stelt elk jaar een Stimuleringsregeling Monumenten vast. De provincie verstrekt subsidie aan rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en aan overige karakteristieke en/of beeldbepalende panden.
Voor woonhuizen wordt geen subsidie verstrekt. Hoe u deze subsidie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn staat op de website van de provincie.
Hou er rekening mee dat als u gaat verbouwen, u een omgevingsvergunning aanvraagt.