Inhoudsopgave:

We starten met 5 projecten

De gemeenteraad is op 24 januari in grote meerderheid akkoord gegaan met het Programma Binnenstad. Dat betekent dat kan worden gestart met de vijf projecten die op korte termijn worden uitgevoerd.

Het gaat om de volgende 5 projecten:

De Nieuwestad Vernieuwt

De Nieuwestad krijgt een groenere inrichting, de Chinese keien worden vervangen. Voetganger en fietser komen hier op één. In de Ipe Brouwerssteeg komt een opvallend en bijzonder kunstwerk. Hierdoor ontstaat een nieuwe looproute tussen het Ruiterskwartier en de Nieuwestad.

Herinrichting van het Ruiterskwartier

Ook het Ruiterskwartier wordt groener en er komt meer ruimte voor terrassen en evenementen. In de stadsgracht komen steigers en mogelijkheden om aan te leggen. Schouwburg De Harmonie wordt verbouwd.

Advies en ondersteuning voor ondernemers

Er komt extra ondersteuning en advisering voor ondernemers in de binnenstad. Dit helpt om het aanbod van winkels en horeca gevarieerd te houden.

Vergroening en cameratoezicht Eewal

Het noordwestelijke deel van de binnenstad is al autoluw. De Eewal, de Wortelhaven en het Gouverneursplein krijgen een veel groenere inrichting met beperkte ruimte om te parkeren. Ook komen er camera’s in het gebied om ervoor te zorgen dat het gebied ook echt autoluw blijft. Meer informatie over de autoluwe binnenstad vindt u op de de pagina Project Autoluwe binnenstad.

Vergroening RUG Campus

De Willemskade bij de RUG Campus Fryslân (het Beursgebouw) wordt veel groener. De stenen die er nu liggen, maken plaats voor bomen en gras. Er komen ook stoelen en banken, zodat studenten en andere liefhebbers van deze plek kunnen genieten.

Impressies en filmpje RUG Campus

Bij een inloopavond op 5 februari 2024 waren een filmpje en een eerste ontwerp te zien van hoe de ruimte bij de RUG Campus eruit kan komen te zien.

Ga naar het filmpje ‘Vergroening Beurs RUG‘.

Voor afbeeldingen zie onderstaand:

Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar binnenstad@leeuwarden.nl.

Hoe gaat het verder?

Nu de gemeenteraad een besluit heeft genomen over het Programma Binnenstad kunnen we ook de omgeving betrekken bij de plannen voor de Nieuwestad en vervolgens bij de plannen voor het Ruiterskwartier. In het eerste kwartaal van 2024 kunt u meepraten over de toekomst van de Nieuwestad. Daarover houden we u op deze webpagina of via de nieuwsbrief op de hoogte. Over de toekomstige inrichting van het Ruiterskwartier kunt later uw mening geven. Ook daarover houden we u op de hoogte.

Wat gaat u merken?

De gemeente Leeuwarden wil sterker maken wat de binnenstad uniek maakt. Dat zijn de monumentale omgeving, het water, onze meertalige en Friese identiteit en de menselijke maat van Leeuwarden. Voetgangers en fietsers komen vaker op één te staan. Meer straten worden autoluw ingericht, terwijl de vele parkeergarages de binnenstad per auto prima bereikbaar houden. Dat geeft ruimte voor een aantrekkelijke, groene omgeving die klimaatbestendig is. Ook de grachten worden aantrekkelijker, bijvoorbeeld met steigers en trappen. Meer informatie vindt u in het Uitvoeringsprogramma Binnenstad.

Meer kansen voor ondernemers

De samenleving verandert. Veel aankopen gebeuren nu online. Om het voor bezoekers en toeristen de moeite waard te maken om Leeuwarden te bezoeken en hier te komen winkelen, is beleving nodig. Een goede verblijfskwaliteit staat daarom voorop. Ondernemers, bewoners en bezoekers profiteren daarvan.

Wilt u op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze digitale nieuwsbrief. Met de digitale nieuwsbrief houden wij u onder andere op de hoogte van de besprekingen in de gemeenteraad en nodigen wij u uit voor bijeenkomsten.

Meer weten?

De eerste nieuwsbrief is huis aan huis verspreid in de binnenstad. Een overzicht van alle plannen in het Programma Binnenstad vindt u in het document Investeren in de Binnenstad 2023-2030 (PDF, 2.03 MB).

Wat is er tot nu gebeurd?

Het Programma Binnenstad is een vervolg op de Agenda Binnenstad. Meer informatie daarover vindt u op de pagina Agenda Binnenstad.