Inhoudsopgave:

Waarom een autoluw gebied?

De binnenstad was heel lang de plek waar we vooral kwamen om te winkelen. De laatste jaren wordt het centrum steeds meer een gebied waar we graag (een tijdje) zijn: een verblijfsgebied.

Veel bewoners en ondernemers vinden het daarom fijn als er niet teveel verkeer is in de binnenstad. Daarom heeft de gemeente Leeuwarden het noordwestelijke deel van de binnenstad autoluw gemaakt.

De komende jaren neemt de gemeente ook andere maatregelen om de binnenstad aantrekkelijker, veiliger en leefbaarder te maken.

Inrijontheffing aanvragen, wijzigen of opzeggen

Bent u gevestigd in het autoluwe gebied, of moet u in dit gebied zijn met een motorvoertuig? Dan heeft u een inrijontheffing nodig. Meer informatie vindt u op pagina Inrijontheffing autoluwe binnenstad.

Hoe gaat het verder?

Wij maken plannen voor de herinrichting en het groener maken van de Eewal en Wortelhaven. Dit doen we door in gesprek te gaan met omwonenden en ondernemers in de buurt. Zo maken we het een aantrekkelijker gebied om te verblijven.

Camerahandhaving

Ook gaan we door met de plannen voor camerahandhaving. Tot er camera’s zijn, zetten we op drukke momenten verkeersregelaars in.

Programma Binnenstad

De plannen voor camerahandhaving en het groener maken van de Eewal en Wortelhaven staan in het Uitvoeringsprogramma Binnenstad. De gemeenteraad is op 24 januari akkoord gegaan met dit programma.

Inrijontheffing

We maken het ongewenst verkeer moeilijker het gebied in en uit te rijden. Er is een inrijontheffing nodig voor het autoluwe gebied. Let op: met een inrijontheffing mag u alleen laden en lossen, u mag niet parkeren.

Vragen of meer informatie?

Stuur een e-mail naar autoluwebinnenstad@leeuwarden.nl.