Inhoudsopgave:

Global Goals

Op Heldendag vraagt Leeuwarden aandacht voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze 17 doelen, op die dag exact 5 jaar geleden vastgesteld door alle lidstaten van de VN, vormen een wereldwijde agenda voor een eerlijkere, duurzamere en betere wereld in 2030. Als Global Goals-gemeente laat Leeuwarden zien dat zij deze doelen hoog in het vaandel heeft staan en daar een actieve bijdrage aan wil leveren.

 

Fairtrade Gemeente

Leeuwarden heeft sinds 2017 de titel Fairtrade Gemeente. Samen met betrokken inwoners (vrijwilligers) en ondernemers willen wij eerlijke handel en duurzaam gebruik aanmoedigen. Zo doen wij mee aan de landelijke campagne van Stichting Fairtrade Gemeenten.

Kijk voor meer informatie op de website Fairtrade gemeente Leeuwarden en op de website FaireLeeuwarden.

Lokale Helden

Maar die bijdrage, die levert de gemeente niet alleen. Dat doet zij samen met alle inwoners, bedrijven en organisaties in de stad en ommeland. Op 23 september wil de gemeente hen, die op eigen initiatief een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld, bedanken én in het zonnetje zetten. Daarom benoemt de gemeente op die dag voor de vijfde keer een aantal ‘lokale helden’. Dit zijn mensen, initiatieven of organisaties die dagelijks, belangeloos, de wereld een stukje duurzamer maken en daarmee het bereiken van de Global Goals een stukje dichterbij brengen.

 

Nomineer jouw held

De gemeente wil deze helden graag samen met jullie, de Leeuwarders, selecteren. Daarom roept de gemeente alle inwoners van Leeuwarden op om duurzame initiatieven, organisaties en personen te nomineren voor Held van 2023. Dit kunnen mensen zijn die zich inzetten voor armoedebestrijding, schonere energie, beter onderwijs, meer gendergelijkheid, biodiversiteit en nog veel meer.

Heldendag

Lokale Helden in het zonnetje zetten? Dat deden we altijd op Vlaggendag. Maar omdat het dit jaar de vijfde viering is en dus een lustrumeditie, pakken we breder uit. Niet alleen de Lokale Helden worden gekozen, maar ook de Fairtrade certificaten worden die dag uitgereikt. Zaterdag 23 september staat dus helemaal in het teken van helden. In alle vormen en maten. Vandaar de nieuwe naam: Heldendag.

Geef jouw held voor 2023 door

Ook voor 2023 zoekt gemeente Leeuwarden Lokale Helden. Ken jij een persoon, organisatie of bedrijf die aan bovenstaande omschrijving voldoet? Stuur voor 21 juli een mail naar heldendag@leeuwarden.nl voorzien van: je eigen contactgegevens, de persoon of instantie die je nomineert en waarom je diegene nomineert.

De helden van 2022

De helden van 2021

De helden van 2020

De helden van 2019

Wat doen wij nu al

 • Het collegeprogramma van de gemeente Leeuwarden gaat uit van de Global Goals. Bijvoorbeeld door te beloven dat wij ons inzetten voor:
  • inclusief onderwijs
  • vermindering van sociale en economische ongelijkheid
  • bescherming van ecosystemen
 • Andere beleidsstukken gaan zoveel als mogelijk uit van de Global Goals.
 • We werken samen met maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven, kennisinstellingen, onderwijsinstellingen en het bedrijven. Dit is al goed te zien op verschillende campussen.
 • We zijn de enige Nederlandse gemeente die deelneemt aan UN Global Compact Network.
 • Studenten van de RUG/Campus Fryslân onderzoeken hoe serieus wij bezig zijn met de Global Goals.