Snel naar:

Wat kan de gemeente voor u doen

Hulpteam Toeslagenaffaire 058

Het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 is er voor ouders uit de gemeente Leeuwarden en hun kinderen die door een terugvordering van de kinderopvangtoeslag in de problemen zijn gekomen.

In een gesprek met het Hulpteam Toeslagen 058 luisteren wij naar uw persoonlijke situatie. Hoe raakte u door de toeslagenaffaire kinderopvang in de problemen? Wij leggen u graag ons hulpaanbod voor; we denken met u mee. Ook als u eerder hulp hebt gezocht en u nog steeds problemen hebt, kijken wij graag met u naar wat er nu mogelijk is.

Hulpteam Toeslagenaffaire 058

Wilt u in contact komen met het Hulpteam Toeslagenaffaire 058? Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.

Private schulden indienen

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, ontvangen op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst waarin zij verder worden geïnformeerd.

In deze brief wordt gevraagd om vanaf 5 januari 2022 de openstaande private schulden en niet betaalde betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van SBN. Dit zijn schulden bij bijvoorbeeld een postorderbedrijf als Bol.com, niet de overheid, een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij de verhuurder.

Waar kunt u private schulden indienen?

Op de website van SBN kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schulden online in dienen. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te dienen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN, zodat u de schuldenlijst per post kunt inleveren.

Het is erg belangrijk dat wanneer uw moratorium op 12 februari 2022 eindigt, u dan uw private schulden vóór die datum indient via de website van SBN. Als uw private schulden namelijk niet op tijd door u worden ingediend, dan kan het gebeuren dat organisaties bij wie u een schuld heeft het bedrag van u gaan eisen.

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van:

 • Alle facturen/ factuurnummers.
 • Bonnetjes.
 • Aanmaningen van uw openstaande private schulden en nog niet gedane betalingen.

Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk indienen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt ondersteuning krijgen bij:

 • Het verzamelen van uw private schulden.
 • Het invullen van een private schuldenlijstformulier.
 • Het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden.

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN of neem dan contact op met de gemeente Leeuwarden met Hulpteam Toeslagenaffaire 058.

Voor antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ga naar de website van de Belastingdienst/Toeslagen.

Doe melding bij de Belastingdienst

U kunt ook zonder hulp van het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 contact opnemen met de Belastingdienst. Denkt u dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet?

Heeft u te maken met (vermoedelijk) onterechte terugvorderingen? Bel met het speciale Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op telefoonnummer 0800-2358358.
Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Meld bij het Serviceteam Gedupeerden Kinderopvangtoeslag het volgende:

 • Dat u ongeveer hetzelfde als de ouders uit de CAF 11 zaak is overkomen.
 • Dat u wilt worden opgenomen op de lijst van zelfmelders. Ze vragen naar uw BSN-nummer (deze staat op uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs).

U ontvangt na uw melding een bevestiging per post van de Belastingdienst. Het kan wel even duren voordat u bericht krijgt over het vervolg. Dat komt doordat deze processen veel tijd kosten. U wordt op de hoogte gehouden door de Belastingdienst.

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst of kijk bij de vragen en antwoorden.

Ondersteuningsteam voor ouders en uit huis geplaatste kinderen

De toeslagenaffaire heeft veel verdriet en nare gevolgen veroorzaakt. De afgelopen jaren is een groep kinderen van getroffen ouders uit huis geplaatst. Misschien is dit u of uw kind(eren) ook overkomen. In deze gevallen is het Ondersteuningsteam is er voor u en uw gezin.

Wat doet het Ondersteuningsteam?

 • Luisteren en ouders en kinderen helpen bij vragen over uithuisplaatsing.
 • Samen met u kijken wat er allemaal is gebeurd rondom de uithuisplaatsing. Zo probeert het Ondersteuningsteam helder te krijgen wat de mogelijkheden en wensen zijn voor ouders en kinderen.
 • Organisaties inschakelen die daarvoor nodig zijn en begeleiden in het contact met die organisaties.
 • Helpen in het proces om het contact te herstellen, of om het gezin weer bij elkaar te brengen.

Aanmelden kan op de website van het Ondersteuningsteam. Hier vindt u ook meer informatie.

Stichting Lotgenotencontact

De Stichting Lotgenotencontact is onafhankelijk en is financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Financiën.

Wat doet Stichting Lotgenotencontact?

 • Lotgenotenlijn

Dit is een landelijke telefoonlijn voor gedupeerde ouders, door gedupeerde ouders.

Telefoonnummer: 030-4422000. Bereikbaar op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. Of stuur een e-mail naar contact@lotgenotencontact.info.

 • Individuele ouders ondersteunen in contacten met instanties.
  Bijvoorbeeld met zogenaamde driegesprekken bij gemeenten en UHT.
 • Gemeenten ondersteunen bij hulp aan gedupeerden.

Bijvoorbeeld door:

 • Mee te helpen met het organiseren van en deelnemen aan bijeenkomsten.
 • Mee te denken met gemeenten over de hulp die ze aan ouders kunnen bieden.

Vragen en antwoorden

Wat is het Hulpteam Toeslagenaffaire 058?

Het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 is dienstverlening op maat voor gedupeerden van de Toeslagenaffaire kinderopvang uit de Gemeente Leeuwarden.

Kan ik ook voor iemand anders contact opnemen met het Hulpteam Toeslagenaffaire 058?

Ja. U kunt voor iemand anders contact opnemen als het duidelijk is dat de gedupeerde u hiervoor heeft gemachtigd. Wel is het zo dat hulp alleen rechtstreeks aan gedupeerden wordt geboden. Het Hulpteam zal dus altijd met de gedupeerde zelf in gesprek gaan om te kijken wat nodig is

Moet ik voor het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 betalen?

Nee. Ons werk kost u niets.

Heb ik een advocaat nodig voor het Hulpteam Toeslagenaffaire 058?

Nee. Het kan wel zo zijn dat u een advocaat nodig heeft omdat u problemen heeft als gevolg van een terugvordering van de kinderopvangtoeslag. Ook hier kan het Hulpteam in meedenken en adviseren.

Hoe bereik ik het Hulpteam Toeslagenaffaire 058?

U kunt op verschillende manieren in contact komen met het Hulpteam Toeslagenaffaire 058.

Staat het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 los van de Belastingdienst?

Ja. Het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 staat los van de Belastingdienst.

Moet ik eerst naar de Belastingdienst voor ik naar het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 kan?

Nee. Ook als u nog geen contact met de Belastingdienst heeft gehad en u zich nog niet hebt gemeld als gedupeerde kunt u ons vragen om hulp. Wij kunnen ook helpen met het doen van een melding bij de Belastingdienst.

Kan het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 mijn schuld bij de Belastingdienst kwijtschelden?

Nee, de gemeente kan geen geld (terug)betalen. De Belastingdienst moet dit zelf doen. Het team kan u daarvoor in contact brengen met de Belastingdienst. Ook kan het team u helpen bij schuldhulpverlening, of problemen met uw gezin of werk.

Ik ben nooit serieus genomen, doet het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 dat wel?

Ja. Het Hulpteam staat voor u klaar, luistert naar u en gaat voor u aan de slag. Het heeft erg lang – te lang – geduurd voordat is erkend dat de Belastingdienst fouten heeft gemaakt. De regering ziet die fouten nu en heeft er excuses voor gemaakt. Het is duidelijk dat veel mensen grote problemen hebben door de fouten. De regering heeft de gemeenten opgeroepen gedupeerde te helpen. Het hulpteam Toeslagenaffaire 058 staat voor u klaar.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvang kost veel geld. De meeste mensen kunnen dat niet volledig zelf betalen. Daarom kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. De hoogte daarvan is afhankelijk van uw inkomen en het aantal uren kinderopvang, in combinatie met het aantal uren dat u werkt.

Waarom moet ik kinderopvangtoeslag terug betalen?

Dat kan door veel dingen komen. Zoals:
De kinderopvangtoeslag is een maandelijks voorschot. Kinderopvang moet immers ook per maand worden betaald. De Belastingdienst berekent achteraf of het maandelijks voorschot juist was. Als u teveel voorschot kreeg, moet u dat terugbetalen.

Wat is de kinderopvangtoeslagaffaire?

Wilt u meer weten over de toeslagenaffaire kinderopvang? Dat leest u op de website van Rijksoverheid.

Ik heb al contact met de Belastingdienst. Moet ik dan ook nog naar het Hulpteam Toeslagenaffaire 058?

Nee, dat hoeft niet. Het mag wel. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 als u er met de Belastingdienst niet uitkomt. Of als u hulp van de gemeente nodig heeft. Daarbij kunt u denken aan: hulp bij schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, uw gezin en dreigende huisuitzetting. Bijvoorbeeld door inkomsten, vaste lasten en schulden samen goed in kaart brengen. En de administratie op orde te krijgen. Zo wordt duidelijk wat er moet gebeuren, wat u zelf kunt doen en hoe lang het duurt.

Wat doet de Belastingdienst zelf?

De Belastingdienst werkt aan herstel en komt gezinnen tegemoet die heel hard zijn geraakt. Ook kan het zijn de Belastingdienst de eerdere terugvorderingen herziet en verlaagt of helemaal ongedaan maakt. Ook gemeenten zijn door de Belastingdienst gevraagd om te helpen. Gemeenten kunnen andere vormen van hulp bieden aan gezinnen die dat nodig hebben.

Voor welke compensatie kom ik in aanmerking?

Het kan zijn dat de Belastingdienst geld terug geeft dat u niet had hoeven terugbetalen. Maar het optreden van de belastingdienst kan ook andere gevolgen voor u hebben gehad. Daarom kan soms ook een extra bedrag worden betaald. Dat heet compensatie. Er bestaan allerlei vormen van compensatie. De Belastingdienst beoordeelt of u in aanmerking komt voor een compensatiemaatregel. Neem contact op met de Belastingdienst als u daar meer over wilt weten.

U kunt daarvoor bellen naar: 0800 – 2 358 358

Het Hulpteam Toeslagenaffaire 058 kan u in contact brengen met de Belastingdienst.