Inhoudsopgave:

Programma

Vrijmarkt

Deze is van 08:00 tot 17:00 uur. Bent u op zoek naar dat ene boek of uitbreiding van je verzameling koffiekopjes? Struin langs kleedjes en kraampjes verspreid over een groot deel van de binnenstad en luister er naar bekende deuntjes op blokfluit en viool. Wie weet vind je hier nog je eigen schat voor een prikkie.

De Prinsentuin is gereserveerd voor de kindervrijmarkt. Alleen kinderen tot en met 16 jaar mogen daar hun spulletjes verkopen. We vullen de Prinsentuin aan met leuke sportieve activiteiten zoals een bal op het water waar je in kunt lopen, een klimparcours tussen de bomen en boogschieten.

Commerciële Koningsdagmarkt

Deze is van 09:00 tot 17:00 uur. Geen fan van tweedehands? Op een deel van de Nieuwestad, tussen de Nieuwesteeg en De Waag, is de Commerciële Koningsdagmarkt met splinternieuwe spulletjes.

Evenementen

Deze zijn van 11:00 tot 00:00 uur. Vanaf ‘s middags kun je muzikaal helemaal los op verschillende locaties in het centrum.

Praktische informatie voor bezoekers

Om deze dag zo soepel en leuk mogelijk te laten verlopen hebben we een aantal tips:

Vervoer

Deze dag is het centrum van 08:30 tot 17:00 uur gesloten voor auto’s. Kom daarom met het openbaar vervoer of op de fiets. Je fiets kun je van 07:30 tot 06:00 uur ‘morgens gratis stallen in fietsenstalling Zaailand.

De fietsenstalling in de Sint Jacobsstraat gaat op Koningsdag om 19:00 uur open. Kom je toch met de auto? Parkeergarage Oldehoofsterkerkhof is gesloten. De andere parkeergarages zijn wel open.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Fryslân rijdt volgens de zaterdag dienstregeling. Op Koningsdag rijden er geen bussen door de binnenstad. Check voor vertrek de juiste tijden bij Arriva of NS.

Afgesloten straten

We willen opstoppingen het liefst voorkomen. Daarom wordt bij grote drukte de Oude Doelesteeg en de Kleine Kerkstraat afgesloten.

EHBO

Verstuikte enkel? Bevangen door de drukte of je kind kwijt? In de stad en op de muziekpleinen lopen EHBO’ers rond om je verder te helpen.

Spelregels

 • Neem geen glas mee.
 • Afval moet in de afvalbak. Er zijn er deze dag een flink aantal extra geplaatst.
 • Alcohol in treinen en bussen is niet toegestaan.
 • Wildplassen is verboden. Er zijn een flink aantal extra mobiele toiletten geplaatst in de binnenstad
 • Parkeer voertuigen op de aangewezen plaatsen.
 • Drugs en wapens zijn verboden.
 • Zorg dat je je kunt legitimeren.

Op de plattegrond Koningsdag ziet u de hele route.

Praktische informatie voor ondernemers binnenstad

Bent u met uw bedrijf open tijdens Koningsdag? Dan zijn er wat onderwerpen waar u rekening mee moet houden:

Uitstallingen

Net als op alle andere dagen van het jaar kunt u uw uitstallingen tegen uw gevel plaatsen. Hiervoor is geen vergunning nodig als de uitstallingen voldoen aan de regeling. Dit geldt niet voor de Kleine Kerkstraat. In deze straat zijn tijdens Koningsdag geen uitstallingen of standplaatsen toegestaan. Meer informatie vindt u op de pagina Reclame.

Uitstallingen tijdig aanmelden

Omdat we tijdens Koningsdag grote drukte verwachten op de beschikbare ruimte van de uitstallingen, is het belangrijk dat u uw eventuele uitstallingen aanmeldt bij de inspecteur buitenruimte. De inspecteur komt dan bij u langs met krijtverf om ‘uw terrein’ te markeren. Doe uw melding aan de inspecteur buitenruimte vóór 14 april door een e – mail te sturen naar koningsdag@bhemusic.com.

Standplaats? Vraag een vergunning aan

Gaat u voor uw winkel goederen of diensten verkopen met een tafel, kraam, tent of ander fysiek middel? Dan moet u een standplaatsvergunning hebben. U heeft namelijk als ondernemer een commercieel doel en daarmee valt u niet onder de vrijmarktregels.

De eventuele aanvraag moet uiterlijk 14 april bij de gemeente Leeuwarden binnen zijn.

 • Heeft u een vergunning voor het innemen van een standplaats? Geef dit vóór 14 april 2024 door aan de inspecteur buitenruimte via koningsdag@bhemusic.com. De ruimte wordt dan gemarkeerd.
 • Heeft u geen standplaatsvergunning? Dan mag u niet buiten op straat uw goederen of diensten actief verkopen of aanbieden.
 • Gaat u zelf uw terrein afbakenen? Doe dat dan met milieuvriendelijke krijtverf en niet met tape of verf op oliebasis. Dit is namelijk schadelijk voor het milieu en bijna niet te verwijderen. U moet uw terrein zelf weer schoon achter laten.

Centrum afgesloten voor auto’s

Op Koningsdag is van 08:30 tot 18:00 uur het centrum gesloten voor auto’s. Ook leveranciers kunnen hier dan niet komen. Houdt u hier rekening mee met uw bevoorrading. Heeft u zelf de auto nodig? Plaats deze dan op tijd buiten het centrum.

Parkeergarages

Parkeergarage Oldehoofsterkerkhof is vanaf dinsdag 26 april 20:00 uur tot en met Koningsdag gesloten. Parkeergarages Zaailand, Klanderij, Hoeksterend en Oosterstraat zijn wel geopend volgens hun gebruikelijke openingstijden. Na 17:00 uur gaan de wegen van en naar het centrum geleidelijk weer open. Het feest gaat nog de hele avond door. Er kan dus wel gereden worden, maar we raden dat door de mogelijke drukte af.

Spelregels voor de vrijmarkt

Je kunsten vertonen op je gitaar? Je zelfgemaakte kettinkjes verkopen of actief andere spulletjes aanbieden? Dat is helemaal aan jou.

Spelregels

 • Vanaf 26 april 20:00 uur mag je een plaats op de vrijmarkt innemen.
 • Op 27 april mogen vanaf 08:00 uur geen motorvoertuigen en aanhangwagens meer komen binnen het vrijmarktgebied.
 • Houd rijwegen, stegen, brandkranen en ingangen van winkels en bedrijven vrij.
 • Houd de aangegeven rijbanen op pleinen en bruggen vrij.
 • Neem buiten de belijning van het vrijmarktterrein geen plaats in, tenzij je hiervoor een vergunning hebt.
 • Markeer je plek met krijt. Tape is verboden en ook slecht voor het milieu.
 • Speel gerust muziek. Voor een geluidsversterker heb je wel een vergunning nodig.
 • In verband met de veiligheid, mag je geen etenswaren verkopen op de vrijmarkt.

Zwerfafval

Einde van de dag nog niet alles verkocht? Op een aantal locaties in het centrum staan grote afvalcontainers van Omrin. Daar kun je je overgebleven spullen kwijt.

Een schone stad, daar zijn wij niet vies van!

Vragen of meer weten?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden als u vragen heeft over uitstallingen, vergunningen of een vraag heeft voor de inspecteur buitenruimte.