Inhoudsopgave:

Wat is een ondersteuningsverklaring?

Een ondersteuningsverklaring is een schriftelijke verklaring die een kiezer aflegt bij zijn gemeente. Met deze verklaring laat de kiezer zien dat deze de deelname van een partij aan de Tweede Kamerverkiezing ondersteunt. De kiezer is bij de verkiezing niet verplicht om op deze partij te gaan stemmen.  Een kiezer mag maar één ondersteuningsverklaring afleggen. Als een ondersteuningsverklaring is afgelegd en ingeleverd, kan de kiezer deze niet meer intrekken.

Voorwaarden voor het afleggen van een ondersteuningsverklaring

  • als u staat ingeschreven in de gemeente Leeuwarden;
  • de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • 18 jaar of ouder bent;
  • niet bent uitgesloten van het kiesrecht.

Wanneer kunt u een ondersteuningsverklaring afleggen?

Vanaf 25 september tot en met 9 oktober. U kunt hiervoor een afspraak maken of langskomen tijdens openingstijden van het gemeentehuis.

Wat neemt u mee?

  • U krijgt een ondersteuningsverklaring van de politieke partij die u wilt ondersteunen. Deze verklaring neemt u mee. Vul u eigen gegevens in maar onderteken de verklaring nog niet!
  • Een geldig legitimatiebewijs.

U ondertekent het ondersteuningsformulier in het bijzijn van een medewerker van burgerzaken. De ambtenaar registreert de ondersteuning. Daarna krijgt u het formulier terug. Het formulier levert u zelf in bij de politieke partij.

Verzuimperiode

Op woensdag 11 oktober van 09:00 tot 17:00 uur en donderdag 12 oktober van 09:00 uur tot 17:00 is er een mogelijkheid tot herstellen verzuimen van de ingeleverde kandidatenlijsten.

 

Tijdens de verzuimperiode is er ook mogelijkheid tot het afleggen van ondersteuningsverklaringen.

Vragen?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.