Inhoudsopgave:

Uitleg via filmpjes

In het filmpje Inlichtingenplicht wordt uitgelegd wat de Inlichtingenplicht is. Ook worden voorbeelden gegeven. Bekijkt u dit filmpje liever niet? Alle informatie vindt u ook op deze pagina.

Wat is de Inlichtingenplicht?

Als u een uitkering krijgt, moet u sommige veranderingen aan ons doorgeven. Het gaat om veranderingen in uw persoonlijke situatie en veranderingen in uw inkomen. Het is belangrijk dat u weet welke veranderingen u moet doorgeven. Daarmee voorkomt u problemen.

Veranderingen in uw persoonlijke situatie

Geef bijvoorbeeld deze veranderingen aan ons door:

  • Als u gaat verhuizen, samenwonen of als er iemand weggaat uit uw huishouden.
  • Als iemand tijdelijk bij u komt wonen.
  • Als u een relatie krijgt, steeds vaker samen bent en bij elkaar logeert. Dit moet u ook doorgeven als u allebei nog een eigen woning hebt.

Veranderingen in uw inkomen

Het is belangrijk dat wij op tijd weet wat uw inkomsten zijn. Alleen als we uw inkomsten weten, kunnen we berekenen hoeveel bijstand u krijgt.

Inkomen is meer dan alleen salaris. Informatie over in welke situaties u inkomsten door moet geven, vindt u op pagina Ik heb een bijstandsuitkering en krijg inkomsten.

Weet u niet zeker of u iets wel of niet moet doorgeven?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.

Meer informatie over de regels die voor u gelden

Deze vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hoe geeft u een verandering door?

Verandering doorgeven aan de gemeente

Veranderingen geeft u door via het wijzigingsformulier. Dit formulier hebt u gekregen toen uw uitkering begon. Hebt u het formulier niet meer? Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.

Verandering doorgeven aan de Belastingdienst

In filmpje Veranderingen Belastingdienst doorgeven leggen we uit welke veranderingen u aan de Belastingdienst moet doorgeven.

Het is belangrijk dat u veranderingen in uw woonsituatie of uw inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst. Daarmee voorkomt u dat u later uw toeslag moet terugbetalen.

Wat gebeurt er als u geen of verkeerde informatie doorgeeft?

Als u geen informatie doorgeeft, of verkeerde informatie, dan betalen wij misschien niet de juiste uitkering aan u. Wat u te veel krijgt, moet u terugbetalen. Soms moet u ook een boete betalen als u door verkeerde informatie te veel uitkering hebt gekregen.

De gemeente geeft informatie aan de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank en andere organisaties. We krijgen ook informatie van deze organisaties. Toch moet u zélf ook informatie aan ons doorgeven. Zorg daarom dat u alle informatie en veranderingen in uw situatie op tijd doorgeeft.

Informatieboekje over een uitkering

In het informatieboekje “Boekje over bijstand” vindt u veel informatie over een uitkering. U krijgt bijvoorbeeld antwoord op deze vragen:

  • Wat doet de gemeente als u een uitkering krijgt?
  • Wat moet u doen als u een uitkering krijgt?
  • Hoe zit het met het zoeken naar werk?