Inhoudsopgave:

Een opleiding volgen of (weer) naar school

Studiekeuze maken

Ben jij tussen de 18 en 23 jaar en weet je niet goed wat jouw talenten en mogelijkheden zijn? Vind je het lastig een studie te kiezen? Een studieadvies kan je helpen.

Bij de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC) kun je verschillende tests doen. Een test laat zien wat jouw kwaliteiten zijn en geeft je informatie over studies die je kunt doen.

Meer informatie vind je op de website van de RMC.

Eerst zelf op onderzoek uit?

Kijk voor meer informatie op de website Studiekeuze123 of op de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor het mbo.

Liever een persoonlijk studieadvies?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden en vraag naar het Jongerenteam. We bellen je terug.

Stoppen met school (RMC)

Ben je gestopt of wil je stoppen met school? Dan kun je te maken krijgen met de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC).

Wat doet de RMC?

  • De RMC helpt je bij het vinden van een school, werk of een combinatie van school en werk.
  • De RMC probeert jou te helpen een diploma te krijgen. De RMC zoekt met jou naar de hoogste opleiding die voor jou haalbaar is.
  • De RMC begeleidt jou naar de school die het beste bij jou past. Dit is om jou een goede start te bieden op de arbeidsmarkt.
  • De RMC is er voor jongeren tot 23 jaar.

Startkwalificatie

Jij bent bij de RMC bekend als je tussen de 18 en 23 jaar bent, niet op school zit en geen startkwalificatie hebt. Een startkwalificatie heb je als je een diploma hebt voor minimaal de havo of mbo-niveau 2.

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de website van de RMC.

Heb je recht op een tegemoetkoming?

Je bent jonger dan 27 jaar

Krijg je een uitkering van de gemeente Leeuwarden en wil je weer naar school? Wij onderzoeken eerst of jij terug kunt naar school. Dit is zo bepaald in de Participatiewet. In de Participatiewet staan al jouw rechten en plichten als je een uitkering aanvraagt of krijgt.

Kun je terug naar school en heb je recht op studiefinanciering? Dan heb je waarschijnlijk geen recht op een bijstandsuitkering.

Je bent tussen de 18 en 30 jaar

Zit je op het mbo, hbo of op de universiteit? Of ben je plan te beginnen aan een mbo- of hbo-opleiding? Misschien kun je een vergoeding krijgen voor jouw opleiding. Dit heet studiefinanciering.

Meer informatie vind je op de website van DUO. Hier vraag je ook studiefinanciering aan. DUO heeft een eigen YouTube-kanaal met informatiefilmpjes die je verder helpen.

Je bent jonger dan 56 jaar

Misschien kun je geld lenen voor een studie. Dit heet het ‘Levenlanglerenkrediet’. Meer informatie over de voorwaarden, hoeveel je mag lenen en hoe het zit met terugbetalen, lees je op de website van DUO. Hier kun je ook een aanvraag indienen.

Hoe vind je een school in de buurt?

Alle scholen in heel Nederland staan op de website van DUO. Wij hebben het voor je in een overzicht gezet per ‘soort onderwijs’:

Bijleren of omscholen

Opleiding, diploma of certificaat nodig

Heb je voor een baan een extra opleiding of certificaat nodig? Bijvoorbeeld een EHBO-diploma, heftruckcertificaat of taxipas. Dit kan vaak via een korte opleiding, training of cursus.

Korte opleidingen zijn er om te kijken of je geschikt bent voor de baan die je zoekt, of voor de baan die je al hebt. Bij sommige beroepen moet je beslist een bepaalde opleiding hebben om het werk te mogen doen. Voor andere beroepen hoef je niet beslist een opleiding te doen, maar maak je daarmee wel meer kans op een baan.

Voor een korte opleiding, training of cursus krijg je geen studiefinanciering. Meestal moet je de kosten zelf betalen. Soms betaalt iemand anders mee. Bijvoorbeeld de werkgever, het UWV, de gemeente of je zorgverzekering. Zoek goed uit hoe het met de kosten zit voordat je aan een opleiding of training begint.

Friese scholingstrajecten

Meer informatie over welke scholingstrajecten er zijn in Friesland, vind je op de website Fryslânwerkt.

Werken en leren tegelijk

Werken en leren tegelijk kan met de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

  • Je werkt meer dan dat je op school bent. Je leert dus vooral in de praktijk.
  • Je gaat 1 of 2 dagen in de week naar school. Op de andere dagen werk je. Je hebt dus minder contact met studiegenoten en meer met collega’s.
  • Je kunt alleen een BBL-opleiding doen als jouw werkgever een officieel leerbedrijf is.
  • Meestal krijg je een salaris van je werkgever en heb je geen recht op studiefinanciering of een ov-kaart.
  • Sommige werkgevers geven een reiskostenvergoeding.

Wil je een BBL-opleiding doen? Dan heb je een praktijkplek bij een werkgever nodig.

Meer informatie vind je op de volgende websites:

Meer informatie of hulp nodig?

Neem contact op met jouw contactpersoon van de gemeente Leeuwarden.

Heb je geen contactpersoon?

Neem contact op met de gemeente Leeuwarden of ga langs bij de Buurt- of dorpskamer bij jou in de buurt.