Lion het stadhuis in de lente

Privacy

Versie d.d. januari 2020

Beste inwoner van de gemeente Leeuwarden,

Als inwoner bent u  verbonden aan onze gemeente. Dat betekent dat wij uw persoonsgegevens gebruiken. Hieronder leggen wij u uit hoe de gemeente Leeuwarden met uw persoonsgegevens omgaat.

Dear visitor,

Do you study or live temporary in Leeuwarden or do you just do not speak Dutch? Unfortunately, for now, the following privacystatement is only available in Dutch. If you wish to be informed about how the council of Leeuwarden processes and controls your personal data, or if you wish to exercise your rights under the GDPR (General Data Protection Regulation), please visit us or email to fg@leeuwarden.nl. We will explain everything you need to know.

Beste besiker,

Spitigernôch is de folgjende privacyferklearing op it stuit allinich yn it Nederlânsk beskikber. As jo op ‘e hichte brocht wurde wolle oer hoe ’t gemeente Ljouwert jo persoanlike ynformaasje brûkt en kontrollearet, of as jo jo privacyrjochten útoefenje wolle, sykje ús dan op of stjoer in berjocht nei fg@leeuwarden.nl. Wy lizze dan alles út wat jo witte moatte.

Geen tijd om te lezen?

Bekijk in dit filmpje "Hoe gaan wij om met de privacy van inwoners"  hoe de gemeente met persoonsgegevens omgaat.

Functionaris voor Gegevensbescherming

De gemeente Leeuwarden heeft een Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) aangesteld. De FG is een onafhankelijke toezichthouder die binnen de organisatie controleert of de gemeente zich houdt aan de privacyregels. Denk bijvoorbeeld aan de 'Algemene Verordening Gegevensbescherming' (AVG), de 'ePrivacyrichtlijn' en allerlei andere regels zoals de 'Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming' (UAVG), de 'Wet Basisregistratie persoonsgegevens' (BRP) en nog veel meer.

U kunt contact opnemen met de FG voor al uw vragen over de verwerking van persoonsgegevens. Dit kunt u doen door:

  • het digitale formulier op de pagina 'Persoonsgegevens' in te vullen;
  • een brief te schrijven naar
    Gemeente Leeuwarden
    Ter attentie van Functionaris Gegevensbescherming Michel Boot
    Postbus 21000
    8900 JA
    Leeuwarden
  • een e-mail te sturen naar fg@leeuwarden.nl.

Waarom houden we uw gegevens bij?

Om u te kunnen helpen, verwerken we uw persoonsgegevens. Dat begint op het moment van inschrijving in de gemeente tot aan de aangifte van een overlijden. Zo lang u inwoner van de gemeente bent, krijgt u op verschillende manieren te maken met de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan uw gemeentelijke belastingaanslag, het vastleggen van een huwelijk, het beoordelen van uw status voor de aanvraag van een vergunning, uitkering of zorgvoorziening of het toevoegen van uw (ver)bouwgegevens aan het kadaster. Alles komt voort uit de taak of verplichtingen die de gemeente heeft. 

Wilt u dat de gemeente iets voor u doet? Bijvoorbeeld door een uitkering aan te vragen? Dan is het eigenlijk altijd nodig om uw persoonsgegevens door te geven. Doet u dat niet? Dan kunnen wij u niet helpen en wijzen wij uw aanvraag af.

Wilt u nog iets specifieker weten wanneer welke gegevens van u worden verwerkt? Hieronder staan een groot deel van de verschillende taken en activiteiten van de gemeente. Als u daar op klikt, leest u meer over welke persoonsgegevens wij daarbij gebruiken.