Voor wie is bijzondere bijstand?
Iedereen met een laag inkomen (bijvoorbeeld door een uitkering, laag pensioen of laag salaris) kan bijzondere bijstand aanvragen. Bijzondere bijstand is dus niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering.
Waar wordt naar gekeken?
De gemeente kijkt niet alleen naar hoe hoog uw inkomen is, maar vooral naar wat u nog uit kunt geven.
Bij de aanvraag voor bijzondere bijstand mag een alleenstaande niet meer dan €1.400,00 spaargeld hebben. Voor gehuwden en een alleenstaande ouder gaat het om een bedrag van €1.800,00.
Zijn de kosten die u gaat maken hoger dan deze bedragen? Dan zult u dit eerst moeten betalen van uw eigen spaargeld en daarnaast wordt gekeken of het bedrag dat nog overblijft, vergoed kan worden vanuit de bijzondere bijstand.
Waar kan bijzondere bijstand voor worden aangevraagd?
U kunt bijzondere bijstand alleen aanvragen voor iets wat u écht nodig hebt.
Soms worden ‘gewone’ kosten toch bijzonder. Bijvoorbeeld als er iets gebeurt wat u niet van tevoren kon weten, maar daardoor toch extra kosten moest maken. Bijvoorbeeld in verband met een dringende verhuizing. Of dat u door een ziekte of handicap de kachel hoger moet zetten of vaker uw kleren moet wassen.
Waar kan geen bijzondere bijstand voor worden aangevraagd?
Bijzondere bijstand is niet voor ‘gewone’ kosten zoals telefoonkosten, energiekosten, het eigen risico van de zorgverzekering, een nieuwe wasmachine of meubels. Deze kosten moet u van uw eigen inkomen betalen. Dit geldt ook voor belangrijkste bestaanskosten zoals eten en kleding.
Wij kunnen informatie opvragen bij een arts of andere deskundige om te bepalen of de kosten inderdaad nodig zijn.
Voor kosten die ergens anders ook vergoed worden, kunt u geen bijzonder bijstand aanvragen.