Inhoudsopgave:

Honden aanlijnen

Binnen de gemeente Leeuwarden moet uw hond altijd aangelijnd zijn. Hier controleren wij op. U kunt een boete krijgen als de hond toch losloopt. Uw hond mag wel loslopen op speciale losloopgebieden. U herkent deze gebieden aan markeringspaaltjes.

 

Op de volgende plekken is het verboden om met uw hond te komen:

  • kinderspeelplaats, zandbak, of speelweide.
  • recreatieterrein, natuurgebied, dan wel strand in de periode van 1 maart tot 1 november.

Erkende hulphonden mogen hier wel aangelijnd komen.

Losloopgebieden

In gemeente Leeuwarden zijn 56 losloopgebieden waar honden kunnen springen en rennen zonder aan een lijntje te zitten.

Op de hondenlosloop kaart kunt u kijken waar de losloopgebieden zich bevinden.

Spelregels

  • In het losloopgebied mag uw hond loslopen. Uw hond moet wel goed naar u luisteren.
  • Houdt rekening met elkaar en de buurt.
  • Hondenpoep ruimt u op.
  • Bij verlaten van het losloopgebied doet u het hek dicht en doet u uw hond weer aan de lijn.

Honden niet toegestaan in weilanden

Uw hond loslaten in een weiland waar koeien zijn of komen is verboden. Koeien worden ziek van hondenpoep en kunnen daardoor een miskraam krijgen.

Hondenpoep opruimen

Als hondenbezitter bent u verplicht de poep van uw hond op te ruimen. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld een poepgrijper of plastic zakje gebruiken.

Waar en hoe kunt u de poep weggooien?

De poep kan zonder plastic zakje in uw eigen groene container en met plastic zakje in uw eigen grijze container gegooid worden. In de gemeente Leeuwarden staan blauwe prullenbakken met of zonder klep. De poep mag hier in weggegooid worden. Gebruik een plastic zakje. Er staan ook meerdere ondergrondse zilverkleurige Gepp bakken. Deze hondenpoepbakken zijn aangesloten op het riool. Wilt u een zakje gebruiken? Gebruik dan een afbreekbaar zakje (Biobags) om verstopping van het riool te voorkomen.

Klacht, melding en verzoek

Heeft u een melding of klacht over een Gepp bak?

Via de QR-code op de Gepp bak zelf, geeft u uw klacht of melding door. U kunt ook bellen met Gepp via telefoonnummer 085-0187302.

Heeft u een melding of klacht over een blauwe prullenbak met of zonder klep?

Geef uw melding of klacht door aan de gemeente Leeuwarden.

Tips over verzorging

Huisdieren hebben liefde, verzorging en aandacht nodig. Op de website van Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) vindt u tips voor de aanschaf en verzorging van huisdieren.

Campagne ‘Ook in ’t donker ben ik zichtbaar’.

Begin december ontvangen alle hondeneigenaren, die bekend zijn bij de gemeente Leeuwarden, een brief met voucher om een gratis lichtje op te halen. Met dit lampje (te bevestigen aan de halsband of tuig) valt de hond op in het verkeer en in donkere situaties.

Kosten

Als hondenbezitter bent u meestal verplicht hondenbelasting te betalen. Uitzonderingen vindt u op de pagina hondenbelasting ‘Wanneer betaalt u geen hondenbelasting’.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving kunt u inzien via de landelijke voorziening Overheid.nl. Op deze pagina staan onder andere de volgende regelingen:

  • Algemene plaatselijke verordening Leeuwarden
  • Aanwijzingsbesluit losloopgebieden voor honden in Leeuwarden
  • Verordening Hondenbelasting Leeuwarden
  • Houders van dieren zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun dier. Regels met betrekking tot dierenwelzijn zijn vastgelegd in de Wet Dieren.