Inhoudsopgave:

Er zijn verschillende keuzes

Alleen bij uw eerste kind kunt u de achternaam kiezen. Krijgt u daarna meer kinderen uit dezelfde relatie? Dan krijgen zij dezelfde achternaam als uw eerste kind. Bij het kiezen van de achternaam zijn verschillende mogelijkheden:

U bent getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de vader.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder of duomoeder krijgt? Dan legt u samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Maak hiervoor een afspraak.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de moeder.
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader het kind erkennen. Erkennen kan voor de geboorte of na de geboorte van het kind.

Uw kind is geboren in het buitenland

  • Neem voor meer informatie contact op met de gemeente Leeuwarden.

Optie dubbele achternaam

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe wet aangenomen. Ouders kunnen, als hun eerste kind wordt geboren op 1 januari 2024 of na 1 januari 2024 kiezen voor een dubbele achternaam. De achternaam die u dan kiest, geldt ook voor de kinderen daarna.

Overgangsregeling

Bij deze nieuwe wet is ook een overgangsregeling opgenomen. Dit betekent dat als uw oudste kind geboren is op 1 januari 2016 of na 1 januari 2016 dat u als ouder alsnog voor een dubbele achternaam kan kiezen.

 

Vanaf 1 januari 2024 tot en met 1 januari 2025 heeft u nog de tijd om de keuze te maken voor een dubbele achternaam.

Verplicht?

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als u als ouder geen keuze maakt, dan krijgt het kind als de ouders niet gehuwd zijn of geregistreerd partners, de geslachtsnaam van de moeder.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de achternaam van de vader of (duo)moeder.

Kosten

De naamskeuze van een kind is gratis.