Inhoudsopgave:

Uw evenement ook op de kalender?

Geef uw evenement digitaal door via het formulier Verzoek tot plaatsing evenementenkalender. Uw evenement op de kalender laten plaatsen is gratis.

Uw evenement doorgeven

Doorgeven moet tussen 1 januari en 1 september in het jaar voordat het evenement gepland staat. En is verplicht voor evenementen met meer dan 2000 bezoekers. Een aanvraag voor evenementen op schaarse locaties (Oldehoofsterkerkhof, Wilhelminaplein en Prinsentuin) moet u ook doorgeven. De aanvragen worden beoordeeld volgens het ‘Afwegingskader voor de verzoeken tot plaatsing op de Evenementenkalender’ via Overheid.nl.

Vaststellen Evenementenkalender

De Burgemeester stelt uiterlijk in december in het jaar voordat het evenement plaatsvindt de Evenementenkalender vast. U ontvangt per e-mail bericht of uw evenement geplaatst is. Aanvragers van evenementen die niet geplaatst kunnen worden, worden telefonisch benaderd. Er wordt gekeken of een andere locatie of datum mogelijk is. Lukt dat niet, kan het evenement niet geplaatst worden. Een evenement dat geplaatst wordt op de Evenementenkalender, komt in aanmerking voor een schaarse evenementenvergunning.

Schaarse evenementenlocaties in Leeuwarden

Dit zijn het Oldehoofsterkerkhof, Wilhelminaplein en de Prinsentuin. Op het Oldehoofsterkerkhof en het Wilhelminaplein is er meer vraag naar evenementen met een zware geluidsontheffing, waardoor dit schaarse locaties zijn.

12 dagen-regeling

Gelet op de hoogte van de geluidsniveaus, het aantal evenementen, de locaties en de dagen waarop een evenement plaatsvindt, hanteren wij per evenementenlocatie (behalve voor de Prinsentuin) een 12 dagen-regeling. Er kan per locatie maximaal 12 dagen per jaar een geluidsontheffing worden verleend als een evenement een geluidsniveau heeft van 75 dB(A) of meer of geheel of gedeeltelijk plaatsvindt na 19:00 uur of op een zondag. Meer informatie over deze locaties vindt u op onze website onder locatieprofielen evenementen.

20 dagen-regeling

In de Prinsentuin zijn maximaal 20 evenementen van een dag per jaar mogelijk met een geluidsniveau van maximaal 75 dBa. Hier zijn geen zware geluidsontheffingen mogelijk. Meer informatie voor regels omtrent het geluid en het meten van de geluidsnormen verwijzen wij naar de ‘Beleidsregel geluid Evenementen in de open lucht 2022’, te vinden op Overheid.nl .

Uw evenement staat op de Evenementenkalender

Meer informatie over de procedure en indieningsvereisten van de aanvraag en eventuele aanvullende ontheffingen vindt u in de folder Evenementenkalender plaatsing.

Evenementenloket

Heeft u vragen over de Evenementenkalender? Neem contact op met het evenementenloket, bij voorkeur per e-mail vergunningen@leeuwarden.nl .

Wat is er meer te doen in de gemeente Leeuwarden?

Meer informatie over bijvoorbeeld tentoonstellingen, musea, eten en drinken, activiteiten met kinderen en stadswandelingen vindt u op website Visit Leeuwarden en op website Historisch Centrum Leeuwarden.

Uw evenement ook op Visit Leeuwarden?

Meld uw evenement aan. Lokale evenementen worden niet op de agenda gezet. Dit is bijvoorbeeld een buurt barbecue.

Kennisgevingen en verleende evenementenvergunningen inzien?

Ga naar website Overheid.nl of let op een bericht in de Huis-aan-huis (weekblad).

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u dan in voor onze digitale nieuwsbrief. U ontvangt 3 a 4 keer per jaar een e-mail van ons. Met de digitale nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom evenementenvergunningen in de gemeente Leeuwarden.

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op de pagina Evenementen. Bijvoorbeeld over:

  • Locatieprofielen
  • Het inzetten van verkeersregelaars
  • Evenement organiseren
  • Overlast door evenementen
  • Toegankelijkheid van evenementen