Inhoudsopgave:

Energieloket Leeuwarden

Wilt u meer comfort in huis en tegelijk een lagere energierekening? Dat kan in een paar slimme stappen. Kijk voor meer informatie op de website van het Energieloket Leeuwarden. Op deze website vindt u tips en advies over het besparen van energie, verschillende subsidies en regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken en welke lokale energiecoöperaties in uw wijk of dorp actief zijn. U kunt ook bellen met 072 743 39 56  of kijken op de website van het duurzaambouwloket.

Plannen om aardgasvrij te worden (van het gas af)

De gemeente Leeuwarden is druk bezig met duurzaamheid. Ook heeft de gemeente de ambitie om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Hoe we dat willen doen, staat beschreven in de warmtevisie. Bijvoorbeeld dat we in 21 buurten en wijken beginnen.

We proberen deze gebieden voor 2030 aardgasvrij te maken.

Meer informatie en de warmtevisie zelf, is te vinden op website Energieloket Leeuwarden.

Energiecoach voor minima

Deze energiecoach komt gratis en vrijblijvend langs bij huishoudens met een kleine beurs om te helpen bij het verlagen van het energieverbruik. Dit levert niet alleen een duurzamere woning op, maar dit bespaart u ook geld op uw energierekening! Maak een afspraak met de energiecoach.

Energiecoach voor ondernemers

Voor bedrijven is er ook een Energiecoach, meer informatie vindt u op de website ‘Energieloket voor ondernemers‘. Hier kun je terecht voor persoonlijk advies over regelgeving en mogelijkheden voor financiering en subsidies.

Zonnepanelen

Wilt u weten of zonnepanelen passen op uw dak en wat dat oplevert?

Met ‘de Zonnekaart‘ ontdekt u makkelijk of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. Meer informatie vindt u de website van het het Energieloket Leeuwarden.

 

Het wegnemen van licht door bomen is geen reden voor de Gemeente om te snoeien of te kappen. Houd bij plaatsing van zonnepanelen dus altijd rekening met bestaande bomen en dat deze mogelijk nog kunnen groeien.

 

Wilt u op een andere manier aan de slag met zonnepanelen, of is het een lastige situatie waar u niet uit komt? Wij helpen u graag op weg, ga naar de website ‘Plan voor de Zon’.

Heeft u een monumentaal pand?

Via een ‘digitale scan‘ weet u of u zonnepanelen kunt plaatsen of dat er extra regels zijn. Kijk ook in de Welstandnota gemeente Leeuwarden.

Wilt u op een andere manier aan de slag met zonnepanelen of ligt de situatie bij u moeilijk?

Wij helpen u graag op weg via ons Plan voor de Zon.

Plan voor de Zon

Er is meer mogelijk voor bedrijven, ontwikkelaars en particulieren met een plan voor zonnepanelen of zonnecollectoren in de gemeente Leeuwarden. We kunnen veel energie besparen en energie opwekken met elkaar. Meer informatie vindt u op de website Plan voor de Zon.

Subsidies en financiering

Op het Energieloket Leeuwarden vindt u een overzicht met verschillende opties voor een lening of subsidie om uw woning te verduurzamen.

Monumenten verduurzamen

Meer informatie vindt u op de pagina Subsidie monument en op de website van ‘De Groene Menukaart‘.

Warmtepomp en airco buitenunits

Is er een vergunning nodig?

Dat is afhankelijk van de plaatsing van de buitenunit. Meestal is de unit vergunningsvrij te plaatsen als deze niet zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Met de vergunningencheck van het Omgevingsloket Online ziet u of u een vergunning nodig heeft. U kunt ook de brochure Vergunningsvrij bouwen gebruiken op de website van Rijksoverheid.

Hoeveel geluid mag een buitenunit produceren?

De installatie mag wettelijk maximaal 40 dB veroorzaken op de erfgrens van de buren. Dit geldt voor nieuwe én bestaande installaties. Een buitenunit gaat na verloop van tijd meer geluid produceren. De eigenaar is samen met de installateur verantwoordelijk voor het blijven voldoen aan de geluidseisen. De installateur gebruikt daarvoor de rekentool WPAC van de Rijksoverheid.

Wilt u technisch advies op maat voor uw woning?

Wij helpen u graag op weg via duurzaambouwloket.nl