Inhoudsopgave:

Raadsvergadering

In april is het dan zover: zes groepen van zes kinderen van de deelnemende scholen nemen plaats in de raadzaal van het Stadhuis van Leeuwarden. De andere kinderen zitten op de tribune om hen aan te moedigen. Elke groep presenteert zijn eigen voorstel. Daarna kiest de kinderraad het beste voorstel. Het winnende voorstel wordt uitgevoerd voor vijfduizend euro.

Kinderburgemeester

Ieder jaar heeft de gemeente een nieuwe kinderburgemeester en loco kinderburgemeester. Via de scholen en onze socials vragen we in het voorjaar kinderen om mee te doen aan de verkiezing. Kinderen die kinderburgemeester willen worden sturen een filmpje in. De zes leukste filmpjes worden uitgekozen. Deze kinderen mogen naar het Stadhuis komen om zich voor te stellen. De jury kiest daarna wie kinderburgemeester en loco kinderburgemeester gaan worden. De kinderburgemeester is een heel jaar lang de ambassadeur van alle kinderen in de gemeente Leeuwarden.

Nieuwe kinderburgemeester

Ook dit jaar was het helaas vanwege de maatregelen rondom corona niet mogelijk een dag van de kinderraad te organiseren. Er is een alternatieve manier gevonden om een nieuwe kinderburgemeester te kiezen. De vorige kinderburgemeesters Thirza Huitema en Zara Bootsma riepen alle kinderen van de groepen 7 en 8 uit de gemeente Leeuwarden op om een filmpje in te sturen waarom zij vinden dat zij een goede kinderburgemeester zouden zijn. De jury heeft alle filmpjes bekeken en 9 kandidaten uitgenodigd om naar het stadhuis te komen. Zij mochten zichzelf en een plan presenteren voor de jury. Daaruit is de kinderburgemeester en een loco-kinderburgemeester gekozen.

Wat doet de kinderburgemeester?

Hij of zij bezoekt verschillende evenementen. Dat doet hij alleen of samen met de burgemeester of een wethouder. Zoals de intocht van Sinterklaas en de kranslegging tijdens de dodenherdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei. De loco-kinderburgemeester vervangt de kinderburgemeester als deze niet aanwezig kan zijn bij een evenement. Nieuw is dat kinderen uit de gemeente Leeuwarden met hun vragen terecht kunnen bij de kinderburgemeester via het mailadres; kinderburgemeester@leeuwarden.nl.

Wie is de kinderburgemeester?

Femke Bakker van de Koningin Wilhelminaschool, locatie Transvaal is kinderburgemeester van Leeuwarden. Hylke Faber van de Sprankel in Stiens is loco-kinderburgemeester.

10 jaar Kinderraad

Vanwege het 10 jarig bestaan van de kinderraad (in 2014) heeft de gemeente Leeuwarden een kinderraadjournaal laten maken over de kinderraad in de afgelopen jaren. Bekijk hier aflevering 1aflevering 2 en aflevering 3. Van de kinderraad 2014 is een mooie film gemaakt inclusief het concert van B-Brave. Het concert was een cadeautje van de gemeente Leeuwarden aan alle kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Leeuwarden.

 

Winnende voorstellen

 • 2023
  Geen kinderraad ivm organisatie Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters in Leeuwarden
 • 2022
  Geen kinderraad ivm Corona-virus (te weinig voorbereidingstijd)
 • 2021
  Geen kinderraad ivm Corona-virus
 • 2020
  Geen kinderraad ivm Corona-virus
 • 2019
  Maximaschool
  voorstel: grote bak-dag
 • 2018
  Koningin Wilhelminaschool, locatie Transvaalstraat
  voorstel: survival speeltuin bij Rengershal
 • 2017
  Dr. Algraschool
  voorstel: ontwikkelen van en app/game voor kinderen die aansluit bij LF2018 (Culturele Hoofdstad)
 • 2016
  Leeuwarder Schoolvereniging
  voorstel: maken van een kist met allemaal (oud)Hollandse spelletjes en kwis daarin die alle scholen uit de gemeente Leeuwarden mogen lenen. Dit om vluchtelingenkinderen te helpen integreren.
 • 2015
  Willem Alexanderschool
  voorstel: het maken van een kist met allemaal spellen daarin voor een zeskamp die alle scholen in de gemeente Leeuwarden mogen lenen.
 • 2014
  OBS de Pionier
  Het bouwen van de Buitenklas.
 • 2013
  Koningin Wilhelminaschool
  Voorstel: ‘Crazy Sportdag’ één dag lekker gek doen en alles doen wat thuis niet kan. Zoals spekhappen vanaf een trampoline of een watergevecht houden. In de pauze komt dansschool Urban Raw optreden.
 • 2012
  Prins Mauristsschool
  Voorstel:’Sport en bewegen’, het ontwerpen van een sportkalender in samenwerking met BV Sport. En het organiseren van sportclinics in de zomermaanden in de wijk Bilgaard.
 • 2011
  OBS De Wester
  Voorstel: ‘Er op uit’, een leskist met vragen, opdrachten en materialen voor een speurtocht door het Leeuwarder Bos.
 • 2010
  OBS de Wielen
  Voorstel: ‘Green Stars’, het opknappen van oude speeltoestellen in de Groene Ster en het aanleggen van een avonturenpad bij het strand.

Meedoen?

Lijkt het jullie leuk om ook een keer mee te doen aan de Kinderraad? Stuur dan een email naar miriam.heida@leeuwarden.nl. Er kunnen elk jaar zes scholen meedoen, op tijd aanmelden is dus belangrijk.