Inhoudsopgave:

Raadsvergadering

In april is het dan zover: 6 groepen van 6 kinderen van de deelnemende scholen nemen plaats in de raadzaal van het Stadhuis van Leeuwarden. De andere kinderen zitten op de tribune om hen aan te moedigen. Elke groep presenteert zijn eigen voorstel. Daarna kiest de kinderraad het beste voorstel. Het winnende voorstel wordt uitgevoerd voor €5.000.

Kinderburgemeester

Ieder jaar heeft de gemeente een nieuwe kinderburgemeester en loco kinderburgemeester. De kinderburgemeester is een heel jaar lang de ambassadeur van alle kinderen in de gemeente Leeuwarden.

Oproep

Via de scholen en onze sociale media vragen we in het voorjaar kinderen om mee te doen aan de verkiezing. Kinderen die kinderburgemeester willen worden sturen een filmpje in. De zes leukste filmpjes worden uitgekozen. Deze kinderen mogen naar het Stadhuis komen om zich voor te stellen. De jury kiest daarna wie kinderburgemeester en loco kinderburgemeester gaan worden.

Nieuwe kinderburgemeester

De vorige kinderburgemeesters Femke Bakker en Hylke Faber riepen alle kinderen van de groepen 6 en 7 uit de gemeente Leeuwarden op om een filmpje in te sturen waarom zij vinden dat zij een goede kinderburgemeester zouden zijn. De jury heeft alle filmpjes bekeken en 5 kandidaten uitgenodigd om naar het stadhuis te komen. Zij mochten zichzelf en een plan presenteren voor de jury. Daaruit is de kinderburgemeester en een loco-kinderburgemeester gekozen.

Wat doet de kinderburgemeester?

 • Hij of zij bezoekt verschillende evenementen alleen of samen met de burgemeester of wethouder. Bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas en de kranslegging tijdens de dodenherdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei.
 • De loco-kinderburgemeester vervangt de kinderburgemeester als deze niet aanwezig kan zijn bij een evenement.
 • Kinderen uit de gemeente Leeuwarden kunnen met hun vragen terecht bij de kinderburgemeester door te mailen naar kinderburgemeester@leeuwarden.nl.

Wie is de kinderburgemeester?

Levi Silvijn van ‘De Sprong’ is kinderburgemeester van Leeuwarden.

Loco-kinderburgemeester

Anouk van der Zee van ‘De Albertine Agnesschool’ is loco-kinderburgemeester van Leeuwarden.

10 jaar Kinderraad

Vanwege het 10 jarig bestaan van de kinderraad (in 2014) heeft de gemeente Leeuwarden een kinderraadjournaal laten maken over de kinderraad in de afgelopen jaren. Deze afleveringen kunt u hier terugkijken:

aflevering 1aflevering 2 en aflevering 3.

Film

Van de kinderraad 2014 is een mooie film gemaakt inclusief het concert van B-Brave. Het concert was een cadeautje van de gemeente Leeuwarden aan alle kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Leeuwarden.

Winnende voorstellen

 • 2023: Geen kinderraad. Dit in verband met de organisatie Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters in Leeuwarden.
 • 2022: Geen kinderraad in verband met het Covid 19-virus (te weinig voorbereidingstijd).
 • 2021: Geen kinderraad in verband met het Covid 19-virus.
 • 2020: Geen kinderraad in verband met het Covid 19-virus.
 • 2019: Maximaschool. Voorstel: grote bak-dag.
 • 2018: Koningin Wilhelminaschool, locatie Transvaalstraat. Voorstel: survival speeltuin bij Rengershal.
 • 2017: Dr. Algraschool. Voorstel: ontwikkelen van en app/game voor kinderen die aansluit bij LF2018 (Culturele Hoofdstad).
 • 2016: Leeuwarder Schoolvereniging. Voorstel: maken van een kist met allemaal (oud)Hollandse spelletjes en kwis. Deze mogen alle scholen uit de gemeente Leeuwarden lenen En het doel om vluchtelingenkinderen te helpen integreren.
 • 2015: Willem Alexanderschool. Voorstel: het maken van een kist met allemaal spellen erin voor een zeskamp die alle scholen in de gemeente Leeuwarden mogen lenen.
 • 2014: OBS de Pionier. Voorstel: Het bouwen van de Buitenklas.
 • 2013: Koningin Wilhelminaschool. Voorstel: ‘Crazy Sportdag’ één dag lekker gek doen en alles doen wat thuis niet kan. Zoals spekhappen vanaf een trampoline of een watergevecht houden. In de pauze komt dansschool Urban Raw optreden.
 • 2012: Prins Mauristsschool. Voorstel: ‘Sport en bewegen’, het ontwerpen van een sportkalender in samenwerking met BV Sport. En het organiseren van sportclinics in de zomermaanden in de wijk Bilgaard.
 • 2011: OBS De Wester. Voorstel: ‘Er op uit’, een leskist met vragen, opdrachten en materialen voor een speurtocht door het Leeuwarder Bos.
 • 2010: OBS de Wielen. Voorstel: ‘Green Stars’, het opknappen van oude speeltoestellen in de Groene Ster en het aanleggen van een avonturenpad bij het strand.

Meedoen aan de Kinderraad

Lijkt het leuk om ook een keer mee te doen aan de Kinderraad? Stuur dan een e-mail naar miriam.heida@leeuwarden.nl. In een kort filmpje leggen wij u uit hoe de dag van de Kinderraad verloopt.