Voor diensten van Burgerzaken kunt u alleen nog langskomen op afspraak.
Het dragen van een mondkapje is verplicht in het gemeentehuis.
Meer informatie vindt u op de pagina Coronavirus (COVID-19).

Lion het stadhuis in de lente

Toeslagenaffaire kinderopvang

In de gemeente Leeuwarden zijn er gezinnen getroffen door de toeslagenaffaire kinderopvang. Deze gezinnen zijn door de Belastingdienst ten onrechte beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. De fouten die de Belastingdienst gemaakt heeft worden onderzocht door de commissie Donner. Er komen vergoedingen voor gedupeerde ouders.

Het is bij de gemeente niet bekend om welke gezinnen het gaat die in gemeente Leeuwarden ten onrechte zijn beschuldigd van fraude. De Belastingdienst mag de namen van de gezinnen niet bekend maken in verband met de wet op de privacy. Dat betekent dat wij deze mensen niet persoonlijk kunnen benaderen. 

Denkt u dat u verkeerd behandeld bent door de Belastingdienst met de Kinderopvangtoeslag? Dit kunt u doen:

Doe melding bij de Belastingdienst

Denkt u dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet? Heeft u te maken met (vermoedelijk) onterechte terugvorderingen? Bel met het speciale Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op telefoonnummer 0800 – 2 358 358. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Meld bij het Serviceteam Gedupeerden Kinderopvangtoeslag het volgende:

  • dat u ongeveer hetzelfde als de ouders uit de CAF 11 zaak is overkomen;
  • dat u wilt worden opgenomen op de lijst van zelfmelders. Ze vragen naar uw BSN-nummer (deze staat op uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs).

U ontvangt na uw melding een bevestiging per post van de Belastingdienst. Het kan wel even duren voordat u bericht krijgt over het vervolg. Dat komt doordat deze processen veel tijd kosten. U wordt op de hoogte gehouden door de Belastingdienst.
Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Wat kan de gemeente voor u doen?

Bent u persoonlijk geraakt door de fouten van de Belastingdienst? Heeft u bijvoorbeeld schulden gemaakt? Kan uw kind niet mee op schoolreisje of niet meedoen aan andere activiteiten, omdat de Belastingdienst u mogelijk onterecht geen toeslag uit heeft gekeerd? Neem contact met ons op. Bel met de gemeente op telefoonnummer 14058 of stuur een e-mail naar gemeente@leeuwarden.nl. Mogelijk kunnen wij u verder helpen.

Wat gebeurt er nadat u zich gemeld heeft?

pdf Herstel van kinderopvangtoeslag; wat kan ik verwachten? (PDF, 63.31 KB)