Inhoudsopgave:

Hoe geeft u een melding door?

  • Geef uw melding digitaal door aan de gemeente. DigiD is niet nodig.
    • Gebruik bij het doorgeven van uw melding de categorieën “Weg- en straatmeubilair/Graffiti”. Racistische of aanstootgevende leuzen worden binnen 24 uur na de gemaakte melding gratis verwijderd.
  • Of geef uw melding snel en eenvoudig door via de ‘MijnGemeente app’. Deze app kunt u downloaden in de Play Store of App Store.
  • Kunt u of wilt u dit niet? Neem contact op met de gemeente Leeuwarden.

Wat u nog meer moet weten

Het is belangrijk dat u als eigenaar/ slachtoffer zo snel mogelijk aangifte doet bij de Politie. De daders moeten gepakt worden, zodat zij zelf kunnen opdraaien voor de schoonmaakkosten. Houd hierbij rekening met een aantal spelregels:

Graffiti in de Binnenstad en De Schrans

Graffiti in de Binnenstad en De Schrans in Leeuwaren worden eens in de 14 dagen, nadat er een melding is gemaakt, verwijderd. Voor een aantal objecten in de Binnenstad en De Schrans is een schoonmaakcontract afgesloten.

Graffiti op eigen panden en objecten

  • Voor de verwijdering van graffiti op panden en objecten die niet van de gemeente Leeuwarden zijn, en die niet onder het schoonmaakcontract vallen, bent u als eigenaar zelf verantwoordelijk. 
  • Voor de verwijdering van graffiti op bezit van een vereniging? Dit kunt u melden bij de betreffende vereniging.

Graffiti Platform Leeuwarden

Op speciaal aangewezen plekken kunnen graffitispuiters oefenen en contacten leggen met erkende graffitikunstenaars van het Graffiti Platform Leeuwarden. Hier kunt u ook terecht met uw ideeën over graffitikunst.