Inhoudsopgave:

Wat u moet weten

Vanaf 1 januari 2023 is er een nieuwe aanpak voor het behandelen van evenementenaanvragen voor de Wet natuurbescherming, maar deze gaat pas in vanaf 1 juli 2023. Dit geeft organisatoren van grote evenementen de tijd om de aanvraag op tijd in te dienen.

 

Voor evenementen die in de tussentijd georganiseerd worden, is deze planning niet altijd haalbaar. Daarom gaat de Provincie Fryslân flexibel om met het termijn van deze aanvragen.

Grote evenementen

Voor grote, ingewikkelde evenementen moet de aanvraag 6 maanden voor het evenement bij de Provincie Fryslân binnen zijn. Dit geldt alleen voor evenementen die:

  • meer dan 2000 bezoekers per dag trekken en
  • hard geluid en kunstlicht gebruiken en
  • meer dan 1dag zijn en
  • doorgaan tot na 18:00 uur en
  • dichtbij of in een Natura 20000-gebied zijn. Waar misschien beschermde diersoorten of plantensoorten aangetast worden.

Een klein deel van de evenementen in Fryslân valt onder deze beschrijving. In de meeste gevallen is er voor het evenement duidelijk dat er geen schade ontstaat aan beschermde natuur. Bij twijfel neem contact op met de Provincie Fryslân.

Overige evenementen

Het kan zijn dat uw evenement niet onder de ‘grote evenementen’ valt, maar er wel toestemming nodig is. Neem contact op met de Provincie Fryslân voor advies. Hou hierbij rekening met een aanvraagperiode van 13 weken.

Hoe aanvragen?

Aanvragen kan via de website: van de Provincie Fryslân. Hier vindt u meer Informatie en tips om rekening te houden met de natuur.