Inhoudsopgave:

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen

Vraag uw gehandicaptenparkeerkaart digitaal aan. U heeft DigiD nodig.

Wilt of kunt u niet digitaal aanvragen?

Download het Aanvraagformulier gehandicaptenparkeeraart (PDF, 57.97 KB) en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis. Stuur een pasfoto mee die niet te lang geleden is gemaakt. Schrijf op de achterkant uw naam en geboortedatum.

Na uw aanvraag volgt een medisch onderzoek.

Een nieuw medisch onderzoek is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld als u al een gehandicaptenparkeerkaart hebt voor 5 jaar. Of wanneer de beperking blijvend is.

Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

Bestuurderskaart

Deze kaart vraagt u aan als u een beperking heeft en zelf uw auto bestuurt. U kunt niet verder dan 100 meter lopen. De parkeerkaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de kaart in elk voertuig gebruiken.

Passagierskaart

Deze kaart vraagt u aan als u door uw beperking iemand anders nodig heeft als bestuurder. U kunt niet verder dan 100 meter lopen. Een passagierskaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de kaart in elk voertuig gebruiken.

Instellingenkaart

Deze kaart is bedoeld voor (AWBZ-)instellingen die bewoners vervoeren. Op deze manier kunnen instellingen meerdere mensen vervoeren. De instelling hoeft dan niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

Waar mag u parkeren met de kaart?

  • In de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de regels die gelden voor het land waar u parkeert.
  • U mag buiten de vakken parkeren. Daarbij mag u andere weggebruikers niet in de weg zitten. U mag maximaal 3 uur parkeren. Gebruik uw parkeerschijf.

Staat er een parkeermeter of betaalautomaat?

Ook met een gehandicaptenparkeerkaart betaald u parkeergeld.

Niet in het centrum rijden buiten de ‘venstertijden’

In een deel van het centrum van Leeuwarden gelden ‘venstertijden’. De venstertijden zijn maandag tot en met zaterdag 7:30 tot 12:00 uur, behalve tijdens markt, evenementen en werkzaamheden. Buiten deze tijden mag u hier niet rijden. Binnen de venstertijden mag u hier wel rijden en parkeren. Wel blijven de regels gelden die horen bij de gehandicaptenparkeerkaart.

Verlies of diefstal gehandicaptenparkeerkaart

Verliest u uw gehandicaptenparkeerkaart of is uw kaart gestolen? Download de Verklaring verlies gehandicaptenparkeerkaart (PDF, 553.01 KB) en vul in. Breng de verklaring zelf naar het gemeentehuis. Neem uw legitimatiebewijs mee en een pasfoto die niet te lang geleden is gemaakt. Schrijf op de achterkant uw naam en geboortedatum.

Een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Vraag uw gehandicaptenparkeerplaats digitaal aan. U heeft DigiD nodig en een gehandicaptenkaart voor een bestuurder.

Wilt of kunt u niet digitaal aanvragen?

Download formulier Aanvragen gehandicaptenparkeerplaats (PDF, 74.64 KB) en vul in. Stuur het formulier op naar de gemeente Leeuwarden. U mag het ook inleveren op het gemeentehuis.

Inrijontheffing autoluwe binnenstad

Woont u in de autoluwe binnenstad (PDF, 2.28 MB) of moet u hier zijn? Dan heeft u naast een parkeervergunning en gehandicaptenparkeerkaart en/of gehandicaptenparkeerplaats, een inrijontheffing nodig. Meer informatie over het aanvragen van een inrijontheffing vindt u op pagina Inrijontheffing autoluwe binnenstad.

Kosten

  • Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart € 91,19. U betaalt altijd voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart. Voor een nieuwe aanvraag, maar ook voor een verlenging. Ook als u de kaart uiteindelijk niet krijgt. U krijgt hiervoor een rekening toegestuurd.
  • Ophalen gehandicaptenparkeerkaart € 45,53. Deze kosten betaalt u bij het ophalen van de kaart aan de balie op het gemeentehuis.
  • Aanvragen gehandicaptenparkeerplaats € 115,11. U betaalt altijd voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats. Ook als u de plaats uiteindelijk niet krijgt. U krijgt hiervoor een rekening toegestuurd.
  • Aanleggen gehandicaptenparkeerplaats? Dit is een voorziening vanuit de Wmo.