Kan uw bezoek aan het Gemeentehuis wachten? Stel uw bezoek dan uit!
Voor diensten van Burgerzaken kunt u alleen nog langskomen op afspraak.
Meer informatie, o.a. over aangepaste dienstverlening, vindt u op de pagina Coronavirus (COVID-19).

Lion

Stap binnen bij een duurzaam huis

15 juni 2019
14:00
17:00
Thematour over verduurzaming van een vooroorlogse woning Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met provincie Fryslãn organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours.

Rondleiding 15 juni

Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. Op 15 juni om 14:00 uur geeft Jaap Visser uit Leeuwarden een tour rondom het thema ‘verduurzaming van een vooroorlogse woning’.
De authentieke woning uit 1905 heeft een grote sprong gemaakt als het gaat om duurzaamheid. “Ik heb drie jaar geleden mijn gasmeter laten verwijderen en wek sinds 2018 al mijn energie op via zonnepanelen”, vertelt Jaap Visser. Met behulp van meerdere regenwatersystemen maken de wasmachine, douche en toilet gebruik van regenwater. Daarnaast heeft de woning grondige isolatie en zijn de ramen vervangen door HR++ glas. Als het aan Visser ligt is hij nog niet klaar met verduurzamen. “In mijn tuin heb ik veel eetbare planten en groen staan. Nu wil ik mijn zwembad nog gaan ombouwen tot natuurzwemvijver.” 

Persoonlijk

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies over een specifiek onderwerp bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.”

Andere data rondleidingen

Ook elders in Fryslãn staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. Op 12 juni geven Jan en Annie Stelma uitleg over het verduurzamen van een monument in Oudehorne. Op 13 en 15 juni kunnen geïnteresseerden in Luinjeberd en West-Terschelling terecht voor thematours over aardgasvrij wonen met een warmtepomp en de hybride warmtepomp. Op 20 en 22 juni zijn er nog thematours in Hurdegaryp en Kollumerzwaag over de warmtepomp met bodembron en passiefhuis. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours.