Lion het stadhuis in de lente

Noodverordening stad Leeuwarden

Publicatiedatum: 
30 jan 2021

Vanwege signalen voor mogelijke  wanordelijkheden heeft burgemeester Buma voor zaterdagmiddag 30 januari vanaf 17.00 uur tot en met 04.30 uur een noodverordening afgekondigd voor de stad Leeuwarden. Ook is de stad Leeuwarden aangewezen als veiligheidsrisicogebied en kan er preventief gefouilleerd worden.

“Ik besef mij dat dit een zware maatregel is, die neem ik dan ook niet zomaar. Met deze maatregel kunnen we de rust bewaren in onze stad als het uit de hand dreigt te lopen.”, aldus burgemeester Sybrand Buma. “We hebben op dit moment aanwijzingen dat er in de gemeente onaangekondigde samenkomsten worden georganiseerd. Er zijn daarbij signalen dat deze ook tot schermutselingen met de politie kunnen leiden en die signalen neem ik serieus.”

De noodverordening en aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied is uit voorzorg ingesteld en ervoor bedoeld dat de politie en gemeente snel kunnen ingrijpen als het zover mocht komen.

Buma: “Wij nemen het recht op demonstreren zeer serieus, maar de afgelopen tijd zijn onaangekondigde samenkomsten in andere steden vaak uitgelopen in ongeregeldheden. Hierbij werd een hoop schade toegebracht aan de omgeving. Laten we met elkaar trots op Leeuwarden blijven door geen ellende te veroorzaken. Wij willen allemaal dat de coronamaatregelen snel voorbij zijn om weer samen te kunnen komen en plezier te maken in alle vrijheid.”

pdf Noodverordening 30 januari 2021 (PDF, 217.01 KB) pdf Spoedaanwijzing 30 januari 2021 (PDF, 198.62 KB)