Lion

Meer bestaansrecht voor levenloos geboren kinderen

Publicatiedatum: 
4 feb 2019

Vanaf vandaag 4 februari is het ook mogelijk om levenloos geboren kinderen op te nemen in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP). Hiermee wordt gehoor gegeven aan een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in de basisregistratie personen voorkomt. Met een officiële registratie krijgen ook deze kinderen het wettelijk bestaansrecht dat hen toekomt.

In de wet werd altijd onderscheid gemaakt tussen kinderen die korte tijd na geboorte hebben geleefd en kinderen die levenloos ter wereld zijn gekomen. Dat gaat veranderen door een wetswijziging. Vanaf 4 februari kunnen ook de kinderen die levenloos worden geboren officieel worden geregistreerd. De nieuwe wet geldt met terugwerkende kracht. Zo kunnen ouders die de erkenning en het bestaan van hun kindje alsnog willen vastleggen ook een vermelding  in het bevolkingsregister krijgen.

Het is al langer mogelijk om aangifte te doen van een levenloos geboren kind. Daarbij is het ook niet van belang wanneer het kind ter wereld gekomen is, het laten opmaken van een ‘akte van geboorte (levenloos)’ is en blijft altijd mogelijk. Deze akte is al een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen en geldt ook als officieel bewijs, maar is toch niet hetzelfde als een opname in het bevolkingsregister (BPR). Daarom wordt deze laatste mogelijkheid nu ook wettelijk toegevoegd.

Hoe registratie in zijn werk gaat, wat de voorwaarden zijn en hoe u een afspraak kunt maken leest u in aanvullende informatie elders op onze website.