Lion

Kinderraad en kinderburgemeester

Publicatiedatum: 
10 apr 2019

Donderdag 11 april organiseert de gemeente Leeuwarden al voor de 15e keer de dag van de kinderraad, het derde lustrum! Het doel van de kinderraad is om kinderen uit de gemeente Leeuwarden op een speelse manier in aanraking te laten komen met het begrip democratie.

Winnaar

Ieder jaar doen 6 basisscholen mee aan de kinderraad.  Dat zijn dit jaar GBS de Princenhof, Kon. Wilhelminaschool (Fonteinstraat), Maximaschool, Albertine Agnesschool, Willem Alexanderschool, De Stjelp.

Aan de hand van het door de gemeente ontwikkelde lesmateriaal bereiden zij zich voor. De deelnemende scholen presenteren op de dag van de kinderraad een voorstel/idee wat ze hebben bedacht  en waar alle kinderen uit de gemeente Leeuwarden aan mee kunnen doen. Na het presenteren gaan ze met elkaar in debat en daarna wordt een winnend voorstel gekozen. Dit alles onder leiding van loco burgemeester Friso Douwstra en griffier Frans van der Heide.

De winnende school krijgt een bedrag van € 5.000,-- om het idee (mede) uit te kunnen voeren. Voorbeelden van winnende voorstellen uit het verleden zijn: een bosspeurtocht, een skatebaan, een trampoline en een culturele game-app voor kinderen: de Cultuurbarbaren. De app vermeldt allerlei historische wetenswaardigheden over de stad Leeuwarden.

Kinderburgemeester

Ieder jaar kiest een jury tijdens de dag van de kinderraad een nieuwe kinderburgemeester. Hij of zij is ambassadeur van de kinderraad en van alle kinderen in Leeuwarden. De kinderburgemeester bezoekt samen met burgemeester Ferd Crone uiteenlopende evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas en Sint Piter, de opening van het kinderfilmfestival of de kranslegging op 4 mei.

Nieuwe ambtsketen

Bij de 15e kinderraad presenteren we een nieuw ambtsketen voor de kinderburgemeester. De oude ambtsketen was gebaseerd op de contouren van de gemeente van voor 2014. Sindsdien is de gemeente twee keer uitgebreid en is de oude ambtsketen dus  niet meer actueel. Twee studenten van de opleiding  D’drive van NHL - Stenden hebben de nieuwe keten ontworpen en gemaakt. Zij gaan deze donderdag overhandigen aan de nieuw gekozen kinderburgemeester.

Live uitzending

De kinderraad begint om 12.00 uur. Het feestelijke programma wordt live uitgezonden via de stream op onze website en via omroep LEO Middelsé.