Lion het stadhuis in de lente

Bevrijdingsfestival schoonste festival van 2019

Publicatiedatum: 
16 mrt 2020

Het Bevrijdingsfestival was het schoonste festival van 2019. De prijs, een cheque met een waarde van 5.000 euro, werd donderdag 12 maart aan de organisatie overhandigd door wethouder Sjoerd Feitsma. De tweede prijs (3.000 euro) was voor Psy-Fi en de derde prijs (2.000 euro) voor Welcome to The Village.

De festivals doen er alles aan om het terrein na afloop zo schoon mogelijk op te leveren. Hoe ze dat doen, bepalen ze zelf. Voor de festivals die een prijs in de wacht sleepten, is duurzaamheid sowieso erg belangrijk.

Zo koos Psy-Fi voor het gebruik van een composteermachine. Die machine zet binnen 48 uur alle organische materialen die gebruikt worden op het evenement om in bruikbare compost. Deze compost is gebruikt om het terrein te herstellen. Welcome to The Village ruimde alle afval op, ook al was een deel niet eens afkomstig van de festivalgangers. Het Befrijdingsfestival koos voor het eerst voor het gebruik van statiegeldbekers. Daarmee is het festival een voorbeeld voor andere grote festivals.