Lion het stadhuis in de lente

Het Leeuwarder Stadhuis (1715)

De grandeur van vervlogen tijden in een eigentijds jasje. In dit Stadhuis werken sinds de laatste verbouwing in 2005 het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en medewerkers.

Het Leeuwarder Stadhuis werd in 1715 in classicistische barokstijl gebouwd door stadstimmerman Claes Bockes Balck. Waarschijnlijk werd Claes Bockes Balck geïnspireerd of aangestuurd door bouwmeester Anthony Coulon. De 1e steen werd gelegd door de 3-jarige prins De van Oranje Nassau Willem Carel Hendrik Friso (1711-1751). 

Auckamastins

Het Stadhuis staat op de fundamenten van de Auckamastins. De fantastische keldergewelven zijn behouden gebleven. Hier zijn de cellen van veroordeelden nog te vinden. 
Het Stadhuis onderging diverse verbouwingen. In 1760 werd tegen de achterzijde een nieuwe grote zaal gebouwd naar ontwerp van Pieter de Swart. De 2e ingrijpende verbouwing was in 1845, toen de grote zaal als raadzaal werd verbouw onder leiding van stadsarchitect Th. Romein. De voorgevel kreeg in 1816 ramen in empirestijl. Zo ontstond een binnenpleintje dat door een sierlijk hek wordt afgesloten. Het is nu de hoofdingang van het Stadhuiscomplex. 

Pace et Justitia

Op het leiendak staat een klokkenkoepel met een carillon, door klokkengieter Claude Fremy gemaakt in 1687. Het is afkomstig uit de in 1884 afgebroken Nieuwe toren. Het automatische speelwerk laat op het volle en het halve uur overdag een liedje spelen. Op de toren staat een vergulde windvaan met een afbeelding van de Leeuwarder wapenleeuw. Boven de deur van het Stadhuis bevindt zich in gouden letters het opschrift ‘Pace et Justitia’, dat door Vrede en Gerechtigheid betekent. De beelden boven de ingang zijn de personificaties hiervan en gemaakt door Gerbrand van der Haven. 

Stadhuis en Hoofdwacht

Binnen gaat een monumentale trap met gesneden balustrade naar boven. In de burgemeesterskamer zijn de wanden bedekt met gobelins van Baart. De achtergelegen hoofdwacht stond vroeger de hoofdwacht, waar de militairen waren gehuisvest. Het oude gebouw werd door de gemeente in 1845 vervangen door een nieuwe naar ontwerp van stadarchitect Th. Romein. Sinds 2005 is hier ook de ultramoderne raadzaal in gehuisvest.

Meer weten over het Stadhuis? Kijk op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Breng een bezoek

Het Stadhuis is een paar dagen per jaar te bezichtigen. Wil je nu genieten van het interieur? Bezoek het Stadhuis dan via Google Maps.