Wanneer wordt gestrooid?
Bij kans op gladheid door sneeuw, ijzel of bevriezing zorgt de gemeente ervoor dat de hoofdwegen zo veel mogelijk begaanbaar blijven.
Omrin strooit en sproeit preventief zout om gladheid zoveel mogelijk te voorkomen. Bij sneeuwval worden veegmachines en sneeuwschuivers ingezet. Het zout bevat géén PFAS.
Waar wordt wel of niet gestrooid?
Alle hoofd- en doorgaande routes worden gestrooid of gesproeid. Dat zijn de grote doorgaande wegen bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, hulpverleningsinstanties, busroutes, fietsroutes en een groot deel van het centrumgebied.
Niet elke straat wordt gestrooid. Er moet voldoende verkeer zijn om het zout in te rijden om voldoende effect te hebben. U kunt zelf ook een belangrijke rol spelen door het trottoir in uw omgeving te vegen en te strooien. Het is voor de gemeente helaas niet mogelijk om dit allemaal te doen.
Op de overzichtskaart staat aangegeven waar wel en niet gestrooid wordt.
Kaart bekijken via een:
- pc (via silverlight, dit geeft meer functies)
- pc (via html5)
- tablet
- smartphone
Fietspaden sproeien met pekelwater
De fietspaden in het gladheidsbestrijdingsplan worden gesproeid met pekelwater om gladde paden te voorkomen.
Deze methode is effectiever dan zout strooien. Zout moet worden ingereden om zijn werk goed te kunnen doen. Dat is lastiger op fietspaden.
Wordt er ook gratis zout verstrekt door de gemeente?
Nee, dit wordt niet gedaan. Zout is over het algemeen op veel plaatsen goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij bouwmarkten, tuincentra, supermarkten, e.d.