WOZ waarde 2022
Doordat de huizenprijzen op dit moment sterk stijgen, stijgen de WOZ-waarden ook. Omdat de tarieven zijn gedaald, betaalt u niet meer OZB en rioolheffing.
Waarderen op oppervlakte
In de media is veel aandacht voor het veranderen van de manier van waardebepaling. Vanaf 2022 zijn gemeenten verplicht om de WOZ-waarden van woningen te baseren op de gebruiksoppervlakte (GBO). Eerst werd de waarde bepaald op basis van inhoud. Gemeente Leeuwarden heeft vorig jaar ook al de GBO gebruikt bij de waardebepaling. Dit jaar hebben we de WOZ-waarde op dezelfde manier bepaald als vorig jaar. U kunt de GBO van uw woning in het taxatieverslag van 2022 bekijken.
De gemeente bepaalt de waarde van een object. Hierbij gebruiken wij de regels van de ‘Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ)’. De Waarderingskamer controleert de gemeente. Het is een onafhankelijke organistatie die controleert of alle gemeenten de Wet WOZ goed uitvoert. Dat wil zeggen; zijn alle objecten juist getaxeerd.
De hoogte van de WOZ-waarde van dit jaar, kan verschillen van die van vorig jaar. Elk jaar moeten wij de waarde opnieuw bepalen.
De WOZ- waarde wordt als basis gebruikt voor de belastingheffing door gemeenten, de Belastingdienst en het Waterschap.
De WOZ-waarde kunt u vinden op uw aanslag gemeentelijke heffingen en heet 'WOZ-beschikking'.
WOZ-waarde woningen
De WOZ-waarde van woningen bepalen we op de marktwaarde. Dit is de waarde van uw woning op de waardepeildatum. Om deze waarde te bepalen kijken wij naar verkoopprijzen van vergelijkbare objecten die rond 1 januari van het vorige kalenderjaar zijn verkocht.
Wij houden rekening met de verschillen die er zijn zoals het bouwjaar en of er bijgebouwen zijn. Wij gaan ervan uit dat het object vrij is van zakelijke rechten als huur, erfpacht, opstal en erfdienstbaarheid.
WOZ-waarde niet-woningen
De WOZ-waarde van winkels, kantoren en bedrijven bepalen we meestal ook op de marktwaarde.
Om de waarde van een object te bepalen, wordt uitgegaan van de huurprijs per vierkante meter. Deze huurprijs wordt vermenigvuldigd met de bruto vloeroppervlakte van het object en met een zogenaamde ‘kapitalisatiefactor’. De kapitalisatiefactor is een factor waarmee een huurprijs wordt vertaald in een waarde. Er zijn specifieke factoren voor elk type winkel, kantoor of bedrijf, waarbij rekening wordt gehouden met zaken als ligging, bouwwijze en de staat van onderhoud.
Eigen verkoopcijfer telt ook mee
Heeft de woning een eigen verkoopcijfer? Dan is de marktwaarde beter en preciezer te bepalen.
Is de woning openbaar verkocht? Dan is er geen reden om aan te nemen dat het verkoopcijfer van de woning anders is dan de waarde volgens de vrije markt. Deze verkooprijs is belangrijk bij de bepaling van de WOZ-waarde. Wij houden wel rekening met de waardeontwikkeling tot aan de waardepeildatum.