Lion het stadhuis in de lente

Bezoek de Grote - of Jacobijnerkerk

De Grote - of Jacobijnerkerk is de oudste en bouwkundig belangrijkste kerk van Leeuwarden. De kerk werd in de 13e eeuw gesticht als onderdeel van een dominicanenklooster en werd later vergroot.

De brede zuidelijke zijbeuk werd pas in de laat 15e eeuw toegevoegd. Het schip is 48 meter lang en 8 meter breed. De muren zijn gemiddeld 1,40 meter dik. De kerk is opgetrokken uit  gele en rode kloostermoppen De torenloze Jacobijnerkerk kreeg vermoedelijk aan het einde van de 15e eeuw een angelustorentje.  

Nassau

Bij de hervormingen in 1580 werd de Jacobijnerkerk de hoofdkerk van de stad. Het koor was bestemd als begraafplaats voor de stadhouderlijke familie: de graven van Nassau-Dietz, de latere prinsen van Oranje-Nassau. Daartoe kwam er in de zuidoostelijke koorgevel een natuurstenen poort met een console met een uitstekend fronton. Op het fronton staat een koperen oranjeboom. Tijdens de beeldenstorm in 1795 werden veel kunstwerken vernield, ook de graven van de Nassau's. Elk spoor van de ooit bestaande graftombes verdween voor altijd.De sacristie kreeg in de 17e eeuw de naam ‘broodkamer’ omdat er brood aan de armen werd uitgedeeld. In de kerk bevindt zich het beroemde Christian Müller-orgel uit 1727. De kerk is een van de gaafste monumenten uit de vroege Leeuwarder geschiedenis.

Breng een bezoek

De Grote Kerk is op gezette tijden open voor bezoek. Wil je nu alvast genieten van het prachtige interieur? Bezoek de Grote Kerk dan via Google Maps.

Meer informatie

Meer weten? Bezoek dan de website van de Grote Kerk Leeuwarden.