Lion het stadhuis in de lente

Bekijk de stad vanaf de Oldehove

De Oldehove: hét boegbeeld van Leeuwarden. Leeuwarden is onlosmakelijk verbonden met de skeve toren in hartje stad. De toren werd gebouwd op de oude terp Oldehove aan de vroegere Middelzee.

Bouw

De bouw werd gestart in 1529 door bouwmeester Jacob van Aken. Als beloning voor zijn werk kreeg Van Aken 8 stuivers per dag, een vrije woning en tijdens de bouw elk jaar ‘een niew kleed’. 
De bedoeling was dat naast de toren een nieuwe kerk zou komen ter vervanging van de oude  Sint Vituskerk. De omtrek van deze vroegere St. Vituskerk wordt nu door  middel van fonteinen op het Oldehoofsterkerkhof aangegeven. 

Problemen

Maar de bouw van de Oldehove dat ging anders dan verwacht. Tijdens de bouw zakte de toren scheef en sindsdien hangt hij 1,68 meter uit het lood in noordwestelijke richting.  Een poging om dit te verhelpen mislukte en de bouw werd in 1533 gestaakt. De toren had ruim 120 meter hoog moeten worden, maar werd slechts 39 meter. De toren is niet alleen scheef maar ook krom. Dat kwam omdat Van Aken probeerde de verzakte muren weer loodrecht omhoog te metselen toen de toren 10 meter hoog was en verzakte. Maar ondanks al deze mankementen werd de toren toch het symbool van Leeuwarden.
Meer weten? Kijk op de website van de Oldehove.

Breng een bezoek

De Oldehove is in de zomermaanden open voor bezoek. Wil je nu alvast genieten van het uitzicht en het interieur? Bezoek de Oldehove dan via Google Maps.