Stadsdichter Marrit Jellema blijft nog één jaar langer
Marrit Jellema blijft nog een jaar langer Stadsdichter van Leeuwarden. Haar termijn zou eind 2025 aflopen, maar de gemeente heeft besloten dit met een jaar te verlengen. “Marrit heeft de afgelopen periode op een fantastische manier laten zien wat een stadsdichter kan betekenen: poëzie op straat, in wijken en dorpen én woorden geven aan actuele thema’s”, zegt Hein Kuiken, wethouder cultuur van Leeuwarden.“ Met dit extra jaar kan ze daarop doorgaan en nog meer mensen bereiken.” Vanaf nu duurt het stadsdichterschap drie jaar. De vacature voor de volgende stadsdichter wordt eind 2026 opengesteld.
Poëzie terug in de stad
In 2024 werd Marrit Jellema benoemd als stadsdichter. Zij volgde daarmee stadskunstenaar Cote Create op en kreeg de taak om haar rol opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat deed ze met overtuiging. Ze schreef gedichten over maatschappelijke thema’s, had tijdelijk de gedichtenwinkel Zinnenfabriek aan de Nieuwestad, gaf samen met dichter van Fryslân Arjan Hut workshops, organiseerde en presenteerde het spoken word podium Hoge Woorden, leverde de tekst voor het literaire bankje in Bilgaard, maakte het gedicht Geen ode zonder pijn op het OBE-gebouw en meer.
Meer tijd om verder te groeien
Marrit Jellema: “In het begin ben je vooral aan het ontdekken: wat kun je als stadsdichter betekenen, en voor wie? Nu weet ik hoeveel mogelijkheden er zijn en heb ik echt hele mooie dingen mogen organiseren en maken. Ik wil nog zoveel doen en ik kijk daarom enorm uit naar een extra jaar vol poëzie en projecten!”
UNESCO City of Literature
Leeuwarden is sinds 2019 UNESCO City of Literature. Een stadsdichter past bij die titel: iemand die de stad verwoordt en taal inzet om verhalen zichtbaar te maken voor een breed publiek.