Snel naar:

Wist u dat?

 • Eén op de drie Nederlanders last heeft van houtrook?
 • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
 • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Tips voor verantwoord hout stoken

De Stookwijzer geeft tips om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Het hangt ook af van het weer, of u beter wel of niet kan stoken. De Stookwijzer laat (met uw postcode) zien of bij u op dit moment het vuur beter uit kan blijven. Bekijk de stookwijzer op de website van Stookwijzer.

Tips voor de houtkachel of open haard

Heeft u een houtkachel of open haard? Dan is het op koude en lange dagen aantrekkelijk om te gaan stoken. Buren kunnen er last van hebben. Er zijn maatregelen die voor minder overlast zorgen.

 • Maak gebruik van hout dat droog en schoon is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minstens twee jaar drogen.
 • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daar komen schadelijke stoffen bij vrij. Het is zelfs verboden bewerkt hout te verbranden. Het verbranden van snoeihout en afval is ook verboden.
 • Brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Let hierbij op het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Het hout verbrandt zo volledig waardoor minder schadelijke stoffen vrij komen.
 • Controleer regelmatig of je goed stookt. Goed vuur heeft gelijkmatige vlammen. Dat betekent dat er nauwelijks rook uit de schoorsteen komt.
 • Stook zo weinig mogelijk.

Barbecue of vuurkorf

Zomer, de tijd van vakantie, zon en plezier. We zijn vaker en langer buiten. Dat is ook de tijd waarbij veel mensen gaan barbecueën of een vuurkorf aansteken. Het kan zijn dat je omgeving er last van heeft. Ook met barbecueën en een vuurkorf kun je maatregelen nemen tegen geur en rookoverlast.

 • Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling en geuroverlast veroorzaken.
 • Een elektrische barbecue is een goed idee. Het is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Het veroorzaakt veel minder (rook)overlast voor de omgeving. Maar let op: in alle barbecues kan giftige rook ontstaan. Dit komt doordat er vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Je kunt dat wel voorkomen door gebruik te maken van een opvangplaatje.
 • Het is aantrekkelijk om met zomers weer te gaan barbecueën. De zon schijnt, het is warm en je bent veel buiten. Dan is het fijn om met elkaar te gaan barbecueën. Of wanneer het laat in de avond iets koeler wordt de vuurkorf aan te steken. Doe het dan met mate, en houd rekening met jouw omgeving, dan blijft het gezellig.

Wat te doen bij overlast?

Ervaart u houtrook overlast van de buren? Dan is een goed gesprek aangaan met de buren het beste wat u kunt doen. Spreek ze er vriendelijk op aan, blijf bij uzelf en vertel over waarom u er last van heeft. Daarbij kunt u ze ook voorzien van de tips die wij hier hebben gegeven.

De gemeente kan meestal niet optreden tegen overlast veroorzaakt door houtrook. Daarvoor zijn er bijna geen wettelijke mogelijkheden. Maar het is goed dat de gemeente ervan weet. Meld het probleem bij de gemeente.